Hárommilliárdos profitot termelt, mégis eladná a fideszes polgármester a gyulai húsüzem felét

Megosztás

Jelenleg 100%-osan önkormányzati tulajdonban van az üzem, de úgy tűnik, ide is elért a mostanában tömegesen tapasztalható hirtelen magánkézbe adási hullám a választások előtt. Ismét egy fideszes polgármester és testület a főszereplő, az indok pedig a bővítés igénye.

Elvi jóváhagyását adta a gyulai képviselő-testület szerdán az önkormányzat előterjesztésére, mely szerint a város külső befektetőt vonna be a Gyulahús Kft.-be – írta meg a Portfolio.hu. A lap szerint ezzel a 2013 óta 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő húsüzem legfeljebb 49 százalékát értékesítené Gyula városa.

A húsipari cég a 2013-as mentőakció óta mintegy 3 milliárd forintnyi nyereséget termelt, amelynek nagyjából a felét fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre fordították, további 1,5 milliárdot pedig a likviditás biztosítására tartalékként kezel a vállalat – mondta a lapnak Gyula polgármestere. Görgényi Ernő hozzátette,

az elmúlt évtizedekben azonban nem volt nagyarányú, az épületeket érintő fejlesztés a cégben, márpedig időszerű lenne a hatékonyság javítása, a modernizáció. A korszerűtlen technológiai sor, az energiahatékonyság javítása hozzájárulna a vállalat versenyképességének javításához.”

További problémát jelent szerinte, hogy a cég ma két különálló helyen működik. „A városban lévő egységben nincs hely és fizikai lehetőség új, modern gyártósorok üzembe állítására, ráadásul a hűtéshez használt több mint 3 tonna ammónia biztonsági szempontból sem ideális” – mondta.

Görgényi beszélt arról is, hogy „terveink szerint a szárazáru-üzem kiköltözne a városból a készítményüzem mellé, az egykori vágó-daraboló egység helyére. Ezt barnamezős beruházással valósítanánk meg. A szárazáru-gyártás volumene is megnőne, az új üzem a jelenlegi 2200 tonna helyett 4000 tonna éves kapacitással működne. A fejlesztés révén az új gyár modern, költség- és energiahatékony gyártósorokkal, korszerű technológiával dolgozhatna. Ha viszont fejleszteni akarunk, akkor tőkebevonásra van szükség. A mostani becslés szerint a beruházás mintegy 13 milliárd forintba kerülne. Igaz ugyan, hogy az élelmiszeripari üzemek fejlesztését szolgáló pályázatból 5 milliárd forint elnyerhető, a további 8 milliárdot ugyanakkor külső befektetőtől várja a város.”

„A képviselő-testület elvi döntése alapján egy transzparens és nyílt meghirdetésre alkalmas felhívással kell előállnunk, amelyet szeretnék a szeptember 30-án esedékes testületi ülésen bemutatni. Amennyiben ezt a dokumentációt és világos feltételeket tartalmazó felhívást is elfogadja a város, már októbertől várjuk a potenciális befektetők ajánlatait” – mondta. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek