Borsodban kapcsolták le az embercsempész románokat

Megosztás

A Mezőkövesdi Járásbíróság egy hónapra elrendelte két embercsempészés bűntettével gyanúsított román férfi letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy két férfi 2021. szeptember 7. napján egy Mercedes Sprinter típusú tehergépkocsi rakterében 14 külföldi, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállított át Magyarországon a szerb-román-magyar határtól indulva Budapest irányába haladva.

Fenti napon a késő esti órákban az említett gépjárművel szemben rendőri intézkedésre került sor az M3-as autópálya Geleji pihenőhelyénél. Ennek során a jármű vezetője hátramenetet végzett és szándékosan a rendőrautónak ütközött, majd megpróbált elhajtani a helyszínről. A sofőr és társa azonban elfogásra került, továbbá a raktérben szállított személyeket is fellelte a rendőrség.

A fenti cselekmény – bizonyítottság esetén – több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megállapítására alkalmas, a kiszabható büntetés mértéke 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek és a rendőri intézkedés során megpróbáltak elmenekülni, valamint tekintettel a bűncselekmény elkövetésének szervezettségére, a velük szemben kiszabható büntetés mértékére, mindkét gyanúsított vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A nyomozás kezdeti szakaszára tekintettel tartani kell attól is, hogy a terheltek szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk, vagy eddig ismeretlen társaik befolyásolásával vagy megfélemlítésével megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást. A döntéssel szemben a két gyanúsított és az egyikük védője fellebbezést jelentett be.

Kapcsolódó cikkek