Nem bízik a magyarok többsége abban, hogy a kormány jól használja fel az uniós pénzeket

Megosztás

A megkérdezett magyarok 77 százaléka mondta azt, hogy csak olyan tagállamok jussanak uniós támogatáshoz, amelyeknek a kormánya tiszteletben tartja a jogállamot és a demokratikus elveket. A teljes Európai Uniót tekintve 81 százalékban osztják ezt a véleményt. Ez derül ki az Eurobarométer legfrissebb felmérésében, amelyet 27 tagállam csaknem 26,500 lakosának a megkérdezése alapján készítettek augusztusban. Az uniós közvéleménykutatást a Népszava szemlézte – írja a 444.hu.

Kiderül még belőle, hogy

  • Az EU-ban a megkérdezettek 85, Magyarországon 84 százaléka gondolja úgy, hogy a járvány utáni helyreállításra és gazdaságélénkítésre szánt alapból érkező pénzek elköltését hatékonyan és átláthatóan ellenőrizzék az ezzel megbízott hatóságok.
  • A magyarok 64 százaléka szerint ez a pénz segíteni fogja a járvány okozta gazdasági és szociális károk helyrehozását. Ugyanakkor csak 28 százalékuk bízik benne, hogy a kormány megfelelően fogja felhasználni a támogatást, szemben az európaiak átlagosan 44 százalékával.
  • Az összes megkérdezett közül a legnagyobb arányban (39 százalék) a magyarok és a szlovének vélekedtek úgy, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem bíznak meg a kormányukban.
  • A magyarok 15 százaléka azt mondta, hogy a dolgok helyes irányba mennek Magyarországon, míg 64 százalékuk ezzel ellentétes véleményt hangoztatott.

További adatokat a Népszava is közöl, a teljes felmérést pedig itt lehet megtalálni.

Kapcsolódó cikkek