A virológus elmagyarázta, miért jobb az oltás, mint átesni a fertőzésen

Megosztás

„Egy újabb népszerű tévhit terjed rohamosan, mely szerint a fertőzésen átesni jobb, mert jobb védelmet ad, mint a vakcina. Az állítás önmagában igaz is lehetne, ám rendkívül fontos tényezőket kihagy a képletből: elfelejti az utat, ami az immunitás megszerzéséig vezet” – kezdi Kemenesi Gábor a legújabb Facebook-bejegyzését, amelyet a HVG.hu idézett.

A virológus három pontban, közérthetően vázolja az okokat:

  • Szerinte a vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírust garázdálkodik a szervezetünkben, így pedig eljut a legkülönfélébb helyekre, ahol egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszú távú káros hatásokat fejt ki. „Kialakíthat hosszú-covid tünetegyüttest is és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt” – írja Kemenesi.
  • Szerinte a vírusfertőzés során nem csupán a saját egészségünket kockáztatjuk, hanem másokat is, hiszen a vírust átadhatjuk, „ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk”.
  • Kemenesi szerint azzal, hogy elkapjuk a vírust, „a járvány javára dolgozunk”, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat, növeljük az egészségügy terhelését, „amely rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz és szerteágazó káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet.”

A virológus úgy folytatja, hogy a természetes fertőzés során a felső légutak jelentik a belépési kaput, itt indul a fertőzés, amely az idő előrehaladtával eljut a szervezet legkülönbözőbb részeibe is. A vakcinával történő fertőzésnél viszont a vírus lényegi részét mutatjuk csupán be a szervezetnek. „Ez a koronavírusok esetében legtöbbször a tüskefehérjét jelenti. Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen. Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára. Ez a vakcinák lényege, éppen ez alapján készült minden eddigi vakcina is a történelem során.”

Kemenesi úgy összegez, hogy ha a későbbi tanulmányok során is azt látjuk, hogy a természetes fertőzés jobb immunitást ad, ne feledjük, hogy a vakcina a természetes fertőzés összes kockázata nélkül vértez fel minket védelemmel. „Tehát ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy jobb elkapni a vírust”.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek