Orbán Viktor arról mesélt Kötcsén, hogyan vacsorázott Soros Györggyel

Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök kötcsei beszéde egy nemzetközi politikai elemzésre, az európai színtérről szóló helyzetértékelésre és a magyar parlamenti választásokra épült – írja az ATV meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Orbán Viktor most Kötcsén elmondta többek között – „a jelentést írók kedvéért is” –, hogy mi hangzott el azon az estén 1992-ben, amikor a Múzeum Kávéházban Ungár Klárával és Kövér Lászlóval Soros Györggyel vacsoráztak.

Az ATV forrása elmondása szerint a miniszterelnök azt mondta: Soros akkor úgy fogalmazott, hogy most már a konzervatívok a liberálisokkal összefogva legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), tehát most már az az újabb lépés, hogy a konzervatívokat kell legyőzni – írja az ATV. Ezen akkor talán a leginkább Ungár Klára háborodott fel és a tiltakozásuknak mindhárman olyannyira hangot adtak, hogy majdnem ők fizették a Sorossal való vacsorát a Múzeum Kávéházban ‒ tréfált Orbán Viktor, írja az ATV. Aztán a kötcsei hallgatósága előtt a portál forrásai szerint azt vezette le a miniszterelnök, hogy a marxizmusnak ugyanakkor nem lett vége, a liberálisok pedig éppen amiatt, hogy összefogtak a baloldallal, már nem is igazán tudnak demokratikusak lenni.

A miniszterelnök világpolitikai kérdésekről azt mondta, a világgazdasági versenyben Kína már legyőzte az Egyesült Államokat és már nem is ez a kérdés, hanem hogy az Egyesült Államok vagy Európa lesz-e a második számú világgazdasági tényező.  Orbán Viktor a pikniken, az ATV forrása szerint, igazat adott Kövér Lászlónak abban, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unióban tagállama maradjon, de mint szavaiból kiderült, az viszont nem, hogy az eurózónában.

Szó volt még a 2022-es választási esélyekről is, de az ATV szerint a miniszterelnök „nem mondott konkrétat”. Hozzáteszik: azt viszont ‒ és ezt több résztvevő is egybehangzóan megerősítette a portál munkatársainak ‒, megfogalmazta, hogy a kormányoldal mindenben jobb, mint az ellenzéki oldal. „Mindenben jobbak vagyunk” ‒ értékelte a pozíciókat. A miniszterelnök, ahogy a Fox News-nak, a Tucker Carlsonnak adott interjújában, a Kötcsén elmondott beszédében is mint kockázatot említette a külső beavatkozás lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek