A szakember szerint tízszer annyi oltatlan kerül kórházba koronavírussal, mint beoltott

Megosztás

Az utóbbi napokban, hetekben lassan, de folyamatosan emelkedett az új fertőzöttek száma Magyarországon. Ez több faktorból áll össze az ELTE Természettudományi Karának dékánja szerint. Kacskovics Imre példaként említette, hogy megkezdődtek a tömegrendezvények, visszatértek a külföldi szabadságukról az emberek. Mint mondta, hogy bár keveset tudunk a vírusról, azt látni, hogy az őszi, hűvösebb idő a vírusnak kedvez – írja az atv.hu.

Az immunológus szerint egyfelől jó, hogy később ér el minket a negyedik hullám, mert jobban fel tudunk készülni rá, másfelől viszont a saját védelmünk csökkenhet, ezért is nehéz kiszámolni, mekkora lehet a negyedik hullám.

„Most már látszik az adatokból, hogy tízszer annyi beoltatlan kerül kórházba, mint beoltott. A kórházba kerültek 90 százaléka egyszer sem vette fel az oltást” – mondta a szakember. Kacskovics azoknak ajánlja a harmadik oltás felvételét, akiknek nem alakult ki a megfelelő számú antitest a szervezetükben. Az időseknél feltétlenül indokoltnak tartja a harmadik oltás felvételét.

Hangsúlyozta, hogy ezt a pandémiát nem lehet máshogy legyőzni, mint az oltásokkal. „Azok, akik egészségesek és nem veszik fel az oltást, gátolják a világ és Magyarország fejlődését és újra visszaállását, arra a normálnak tartott útra, ami két évvel ezelőtt volt” – fogalmazott az immunológus. A dékán sok esetben egyetért azokkal az amerikai egyetemekkel, akik kötelező védőoltással várják vissza a hallgatókat és az oktatókat is.

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek