Kamarás Iván és Talmácsi Gábor hozzák meg a kedvünket a városi robogózáshoz

Megosztás

Kamarás Ivánt és Talmácsi Gábort senkinek nem kell bemutatnunk. Az elismert színész és a sikeres motorversenyző, bár szakmájukat tekintve teljesen más pályán mozognak, mégis közös bennük az elért kimagasló sikerek mellett a motorozás iránti szenvedélyük és az is, hogy mindketten BMW C 400 GT robogójukkal közlekednek a mindennapokban. Miért praktikus motorral járni a városban? Mire érdemes odafigyelni, ha robogóval utazunk? Hogyan készíthetjük fel motorunkat és magunkat az őszi időszakban való közlekedésre? A két híresség most megosztja tippjeit, trükkjeit, tapasztalatait a városi motorozás kapcsán.

Praktikum és könnyedség a városi közlekedésben

Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész több, mint 20 éve ül már kétkerekű járgányokon, manapság a Wallis Motor márkanagyköveteként egy BMW-vel közlekedik a városban. A színész szerint, mint praktikus városi közlekedési eszköznek, a robogónak számtalan előnye van. „Valljuk be, a budapesti forgalomban nem egyszerű a mindennapi közlekedés, robogóval azonban bárhova jóval könnyebb eljutni. Mivel motorral a buszsávban is lehet közlekedni és a dugókba is kevésbé ragad be az ember, így sokkal gyorsabban haladhatunk. Ráadásul parkolni is egyszerűbb vele, mint bármilyen négykerekűvel, mivel díjmentes a parkolás és a járdán is meg lehet vele állni.”

Talmácsi Gábor MotoGP-világbajnok gyorsaságimotor-versenyző is egyetért azzal, hogy a motor rendkívül praktikus közlekedési eszköz. „A robogóval mobilisabban közlekedhetünk a városban. Ehhez többek között hozzájárul például az, hogy a motorosok számára engedélyezett a megállt kocsisorok közötti előre gurulás is. A robogóval a motoros szezon remekül kihasználható: akár már márciustól egészen októberig közlekedhetünk vele. Thermo lábtakaróval és nagy méretű plexivel például a korai tavaszi és késő őszi időszakban is kiválóan használható.”

Szerelem a köbön

A BMW robogóval közlekedő márkanagykövetek el sem tudnak képzelni jobb városi járgányt. „Lehet nem szeretni ezt a motort? Imádom! Csodálatos érzés a szabadban suhanni vele. Kényelmes, praktikus, gyors és szép is! Ráadásul a csomagtér nagyobb a szokásos robogóméretnél, ami nekem nagyon fontos, mert sok cuccom van. Emellett van rajta ülés- és marokfűtés, extra szélvédelem és térdvédő rész is. Mindenkinek csak ajánlani tudom!” – foglalja össze Kamarás Iván.

Talmácsi Gábor – motorversenyző révén – szakmai szemmel is nézi a mindennapi közlekedéshez használt robogó előnyeit. „Ez a BMW motor gyönyörű, trendi, jó a szélvédelme, kellően fürge, és az autópályán sem lepődik meg. Ráadásul van egy hátsó extra dobozom, ami nagyon praktikus, mert kiválóan pakolható. Szeretem a TFT kijelzőt is, ami nagyon interaktív és jövőbe mutató. Ezt a robogót egyszerűen nekem találták ki! Minden igényt kielégít, ami csak felmerülhet a városi motorozásban.”

Robogóval a városban – tippek, trükkök, tapasztalatok

Kamarás Iván több évtizedes motorhasználat után tapasztalt rókának számít a városi robogós közlekedésben, így számos hasznos trükk van már a tarsolyában. „A legfontosabb, hogy zökkenőmentesen, könnyedén folyjunk bele a közlekedés menetébe, és hogy rugalmasan, alkalmazkodóan illeszkedjünk a forgalmi rendbe. Ne az egónk vezessen, hanem a mi kezünkben legyen a kormány! Ja, és a bukósisak véletlenül se maradjon otthon!”

Talmácsi Gábor versenyzős életéből is sok tippet hasznosít a mindennapi motoros közlekedés során. „Ne felejtsük el, hogy a városi robogózás is veszélyes lehet, így kétkeréken is állandó koncentrációra van szükségünk. Nem szabad kapkodni és gyorsan irányt váltani, mert az autósok nincsenek felkészülve az ilyen helyzetekre. Esetleges vészfékezés esetén én mindig figyelem a tükröket, hogy a mögöttem lévők ne szaladjanak belém. Ha pedig járdára parkolunk, figyelni kell arra, hogy megfelelő helyet hagyjunk a gyalogos forgalomnak.”

A robogózás kapcsán kardinális kérdés tud lenni az öltözködés. A sisak használata minden esetben kötelező, de a védőfelszerelések mértéke változhat az időjárási feltételektől. Érdemes olyan védőruházatot használni, amelyek kényelmesek és ergonómiailag a legkedvezőbbek. Semmi se szorítson vagy legyen kisebb méretű, mint amire szükségünk lenne, mert a szűk felszerelés miatt fáradtság, zsibbadás és koncentrációvesztés is kialakulhat!

Biztonságban az utakon ősszel is

Bár a legtöbben a meleg és enyhébb időszakban ülnek motorra, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy kétkerekű járgányainkat kényszerpihenőre kell küldeni. Őszi időszakban is bátran motorozhatunk, fontos azonban, hogy körültekintőek legyünk!

„A csapadék miatti síkos utak, a csúszós aszfalt és a köd vagy eső miatti rosszabb látási viszonyok kiemelt figyelmet igényelnek. Emellett az én legfontosabb szabályom: ülésfűtés bekapcs!” – osztja meg tippjeit Kamarás Iván. Talmácsi Gábor pedig szakmai szemmel is vizsgálja a kérdést. „Az őszi időszakban a nagyobb hőmérséklet-ingadozás miatt más a tapadás a reggeli és az esti órákban, mint nappal, emiatt másképp kell motorozni és alkalmazkodni kell a környezethez. A sisak plexijének páramentesítése is nagyon fontos, illetve a napkelte és napnyugta környéki fényviszonyokat is tudni kell kezelni. A láthatóság fontos szempont a késő őszi időszakban, én például nagyon rikító színű sisakokat használok.”

A Wallis Motor márkanagykövete emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy soha ne induljunk el kapkodva és mindig vizsgáljuk át a motorunkat indulás előtt: ellenőrizzük a világítást, a fékbetét állapotát, és a tankot, hogy nem szivárog-e. A gumik állapota és az optimális guminyomás is nagyon fontos, hiszen a motoron folyamatosan egyensúlyozni kell, és a kanyarodások és fékezések alkalmával fontos, hogy meglegyen a teljes kontroll a kormány mögött. Nem utolsó sorban pedig, a vezetéstechnikai tanfolyamok mindenkinek jól jönnek!

Kapcsolódó cikkek