Apróhirdetési oldalon verte át vevőit a borsodi férfi

Megosztás

A Miskolci Járásbíróság a mai napon egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki több éven keresztül rendszeres haszonszerzésre törekedve egy internetes apróhirdetési oldalon tévesztette meg a sértetteket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2018 és 2020 év folyamán több, mint félszáz esetben hirdetett meg eladásra különböző termékeket: mobiltelefont, okosórát, laptopot, gyermekjátékot, parfümöt. Miután a vevő átutalta, vagy a kézbesítőnek kifizette a vételárat, az árut egyáltalán nem, vagy csak részben kapta kézhez. A gyanúsított több alkalommal a nagy értékű informatikai eszköz helyett kávét, parfümöt, vagy ceruzaelemet tett a csomagba, majd minden esetben elérhetetlenné vált a sértett számára. Az okozott kár az eddigi adatok szerint legalább 2 millió forint.

Mindez alkalmas lehet üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására, azonban még további 78 rendbeli cselekmény vizsgálata szükséges, amely a bűncselekmény minősítését és a kárértéket befolyásolhatja. Bűnösség megállapítása esetén akár 4 év 6 hónap tartamú szabadságvesztés is kiszabható. A büntetés mértéke, illetve a gyanúsított személyi körülményei csak kisebb nyomatékkal vetik fel a szökés, elrejtőzés veszélyét. A hatóságokkal való együttműködése miatt nem merül fel a bizonyítás befolyásolásának lehetősége. Az azonban, hogy a férfi megélhetést biztosító jövedelem mellett követte el sorozatosan e vagyon elleni cselekményeket, már nagyobb súllyal engedett a bűnismétlés veszélyére következtetni.

Mindezek figyelembevételével a Miskolci Járásbíróság 2021. szeptember 26. napjáig elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzéssel szemben a gyanúsított fellebbezett, így az nem végleges.

Kapcsolódó cikkek