Szomszédunknál már napi 1500 fertőzött, újra fellángolóban a járvány, mire vár vajon Európa?

Megosztás

A térség minden országában, köztünk hazánkban is meredeken emelkedésnek indult a fertőzöttek száma. Meddig várakozunk ölbe tett kézzel, ilyen mértékben javuló adatok láttán?

Az elmúlt 24 órában 1497 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában. Magyarország déli szomszédjánál hetek óta emelkednek a járvány mérőszámai, és így van ez Horvátországban és Szlovéniában is, ahol május óta nem látott szinten van az új fertőzöttek száma.

Szabad Magyar Szó vajdasági magyar hírportál cikke szerint hat covidos beteg halt meg egy nap alatt. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy míg Magyarországon a járvány kezdete óta valamivel több mint 30 ezer koronavírusos beteg halt meg, addig Szerbiában 7183-ra nőtt most ez a mutató.

Magyarországon 103 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, jóval kevesebbet tehát, mint a nálunk kisebb, hétmillió lakosú Szerbiában. Nálunk a kórházban ápolt koronások száma 75, náluk viszont 894 ember szorul kórházi kezelésre.

Szerbiában hetek óta nőnek az esetszámok, a mostani 1500 előtt egy hete mintegy 800, két hete csaknem 400 napi új fertőzöttet rögzítettek.

Horvátországban és Szlovéniában május óta nem látott csúcson a fertőzöttek száma

Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, nőtt a kórházban kezelt betegek száma is mindkét országban, írja az MTI.

A mintegy négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 524 új esetet azonosítottak, a betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8291-re emelkedett. Kórházban 235 beteget ápolnak.

Zoran Barusic, egy horvát klinika igazgatóhelyettese elmondta: a súlyos tünetekkel kezelt betegek többsége nincs beoltva, köztük sok harminc-, negyven- és ötvenéves van. Kevesebben vannak a beoltottak, de ők idősebbek, és más krónikus betegségeik is vannak – tette hozzá. Davor Vagic, egy másik zágrábi klinika igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a tíz lélegeztetőgépen lévő betegből kilenc nincs beoltva. Egy közülük magkapta mindkét oltást, de más súlyos társbetegségekkel is küzd – hangsúlyozta, hozzátéve: „a tudomány és a statisztika is azt mutatja, hogy az védőoltás az egyetlen ésszerű dolog, amellyel megvédhetjük magunkat”.

Nem jobb a helyzet a közép-dalmáciai Splitben sem. A legtöbb kórházban kezelt beteg, ennek a városnak az intézményében van, több mint ötven, közülük senki sincs beoltva. Ivo Ivic igazagató szerint hetente tízzel nő a kórházban kezelt Covid-betegek száma. A vírus a fiatalok körében terjed, de az időseket juttatja kórházba – mondta.

A szomszédos, kétmillió lakosú Szlovéniában szerdára 385 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, május közepe óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon hárman haltak meg. A koronavírusos betegek közül 57-en vannak kórházban, kilencen közülük intenzív osztályon. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek