Óriási siker: magyar diák a győztese az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyének

Megosztás

Az olimpia teljesen elhomályosíthatja ezt a kiemelkedő sikert, 51 ország 160 egyeteméről érkeztek diákok a versenyre, de Gáspár Attila mindenkinél jobbnak bizonyult.

AZ ELTE MATEMATIKA ALAPSZAKÁNAK VÉGZETT DIÁKJA NYERTE A 28. INTERNATIONAL MATHEMATICS COMPETITION FOR UNIV­ERSITY STUDENTS (IMC) ELNEVEZÉSŰ, EGYETEMISTÁK SZÁMÁRA MEGRENDEZETT NAGY NEMZETKÖZI VERSENYT 

– derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem kari honlapján közzétett közleményéből.

Gáspár Attila  egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t. 589 diáktársát előzte meg öt kontinens 51 országának 160 egyeteméről.

Az augusztus 7-én szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot szerzett meg, ezzel bőven megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőt. Az egyetem felhívta a figyelmet, hogy kiemelendő még

gaspar-attila2-thumb
Fotó: ttk.elte.hu

Matolcsi Dávid teljesítménye is, aki 56 ponttal a megosztott 11–15. helyen végzett.

Az elsősorban egyéni versenyként megrendezett eseményen a diákokat az elért pontszámuk alapján díjakkal jutalmazzák, és az ELTE valamennyi résztvevő, matematika alap-, illetve mesterszakának hallgatója szépen szere­pelt. Gáspár Attila kiemelt, abszolút első helyezést kapott, amivel kiérdemelte a Grand Grand First Prize-t, de emellett az elért pontszámok alapján megvalósult besorolás szerint Borbényi Márton, Csáji Gergely Kál, Kovács Benedek, Matol­csi Dávid, Szabó Kristóf, Szemerédi Levente, Tran Hoang Anh és Zólomy Kristóf is első díjazást kapott, Győrffy Ágos­ton pedig 2. díjat érdemelt ki.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapatát  Ágoston Tamás, a Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig az idén is Dr. Kós Géza, az ELTE Matematikai Intézetének adjunktusa volt.

A 113 csapat egyéni pontszámok alapján számított versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem nyerte, második helyen az izraeli „válogatott”, harmadik helyen a krakkói Jagelló Egyetem diákjai végeztek. Az ELTE két öttagú csapata az 5., illetve a 7. helyet szerezte meg. További részletek az Index.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek