Magánrepülőt és jachtot is vett az üzletember, akin keresztül lélegeztetőgépeket vásárolt a kormány

Megosztás

Kiugróan magas áron adott el tavaly tavasszal a magyar kormánynak lélegeztetőgépeket egy maláj üzletember, Vinod Sekhar. Sekhar ezután tavaly májusban vett egy korábban 19,3 millió dollárért gazdát cserélt luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt, aminek a pontos értékét nehéz megbecsülni – írta meg a 444.hu alapján a HVG.hu.

A 6258 lélegeztetőgépet Kínából szerezte be, és ő volt a magyar kormány legnagyobb üzleti partnere a beszerzésekben. A 444 cikke szerint a momentumos Tompos Márton videójából kiderül, hogy a maláj üzletember a magyar kormánnyal megkötött üzelt után, a járványválság kellős közepén vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot. Az összesen több mint 300 milliárd forintot is meghaladó magyar lélegeztetőgép-beszerzés számos különleges tétele közül a legfeltűnőbb éppen az volt, amelyik a legnagyobb mennyiségről szólt.

Annak ellenére, hogy a magyar kormány végig azzal kérkedett, hogy milyen jó kapcsolatokat ápol Kínával, és ennek köszönhetően tudott vásárolni a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges eszközöket a legnehezebb időkben, 6 258 darab kínai lélegeztetőt nem közvetlenül Kínából vett, hanem egy maláj közvetítőn keresztül.

A legnagyobb mennyiségre Magyarország a maláj GR Technolgies-zal kötött megállapodást, az árat viszont többször is módosították. Máricus 25-én, az első között kötött a külügy szerződést a maláj GR Technolgieszal. Először csak egy keretszerződést 5000 lélegeztető leszállításáról. Másnap már megállapodtak konkrétan az első 800 darabról, 73 500 dolláros áron, de kiderült, hogy a vége nem ötezer, hanem 6400 darab lesz. Többszöri módosítást után végül május 21-én 6258 darab lélegeztetőről írtak alá szerződést, de sokkal magasabb, 89 500 dolláros átlagáron.

Forrás: 444.hu via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek