Zsinórban harmadszor olimpiai bajnok a női kajaknégyes, bronzérmes a női vízilabda-válogatott

Megosztás

Megszerezte a hatodik aranyát a magyar küldöttség Tokióban, érmek számában pedig immár a legjobb 21. századi játékokat produkáljuk.

Három döntőben is érdekeltek voltunk a síkvízi kajak-kenu utolsó versenynapján a tokiói olimpiában. A női kajaknégyesünk pedig be is váltotta a hozzáfűzött reményeket, hiszen London és Rio után ismét elsőként értek célba a szakadó esőben megtett 500 méteres táv végén, így sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok az egység – igaz, folyamatosan változó felállásban: ezúttal Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra kvartett ért révbe.

Ez volt Magyarország hatodik aranyérme Tokióban, ahogy Kozák Danuta pályafutásában is ez a hatodik olimpiai bajnoki cím, amivel a kajakosnő minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonjává vált, az összesített listán pedig feljött a második helyre a hét aranyat számláló legendás vívó, Gerevich Aladár mögé. Danuta nem mellesleg sportágában is második: csak Birgit Fischer (nyolc arany) előzi meg őt.

Ami a többi egységünket illeti: női kenupárosunk, Balla Virág és Takács Kincső hetedik lett az 500 méteres szám végén, míg a Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összetételű férfi kajaknégyes ugyancsak hetedikként futott be ugyanilyen távon.

Nem sokkal később a magyar női vízilabda-válogatott csobbant medencébe a bronzmeccsen, ahol végül fordulatos és izgalmas mérkőzésen 11-9-re legyőzte az orosz csapatot, ezzel megszerezte a harmadik helyet és egyúttal az első olimpiai érmét.

A mai egy-egy arannyal és bronzzal 6-7-6-ra bővült a tokiói kollekciónk, amivel pillanatnyilag Magyarország a 12. helyet foglalja az éremtáblán. Nem mellesleg a 19 érem a legjobb teljesítményünk az 1996-os atlantai játékokon szerzett 21 dobogós helyezésünk óta, azaz ilyen téren ez a legeredményesebb 21. századi olimpiánk – és ezt a számot még bővíthetjük is a hátralévő másfél napban, mindenekelőtt férfi vízilabdázóink révén, akik vasárnap ugyancsak bronzmérkőzést játszanak majd.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek