Térképet készítettek az egyéni választókerületek erőviszonyairól – 26 körzetben bárhova billenhet a mérleg nyelve

Megosztás

A múlt héten hivatalosan is megkezdődött a jelöltállítás az ellenzéki előválasztásra. Az Átlátszó interaktív térképén nyomon követhető, hogy az egyes körzetekben miként alakul a verseny, és az érdekesebb helyekről külön összeállítást is készítettek.

A 2018-as és 2014-es adatokból az látszik, hogy összesen huszonhat olyan körzet van az országban, melynek az eredményét nehéz megjósolni előre, ugyanis könnyen lehet kormánypárti vagy ellenzéki befutó is.

Ebből a 26 kérdéses körzetből három is megyénkben található:

Borsod-Abaúj-Zemplén 3. (Ózd), 5. (Sátoraljaújhely) és 6. (Tiszaújváros) választókörzetében bármi előfordulhat.

A 26 körzetből 14-ben a Fidesz dominált legutóbb, 12-ben pedig az ellenzék, ha az összefogók együttes szavazatait nézzük. A kiinduló állapot annyiban kedvezőbb a Fidesznek, hogy a 14-ből 9 körzet tartozik a 2-5 százalékos kategóriába, és csak 5 a 2 százalék alattiba, míg az ellenzék ez fele-fele, azaz 6 választókerületben volt 2 százaléknál nagyobb az előnye, és 6-ban annál is kevesebb.

Az összefogás kísérletének a laboratóriuma Szerencs. A választókerületet a 2011-es választási törvény a kikezdhetetlenül baloldali Tiszaújvárosból és vonzáskörzetéből és a „billegő” korábbi szerencsi körzetből hozta létre, hozzácsapva másik két körzet egyértelműen jobboldali kistelepüléseiből néhányat. A terület 2010 óta a Fideszé, legutóbb 49,3 százalékot szerezve győzött a jelöltjük. A jelenlegi ellenzéki együttműködés akkori jelöltjei együtt 48,81 százalékot kaptak. Koncz Ferenc képviselő halála miatt kiírt időközi választáson lánya, Koncz Zsófia 50,51 százalékkal nyert, az ellenzéki pártok által támogatott Bíró László 46,27 százalékot ért el.

Kapcsolódó cikkek