Digitális jegybanki forintot tervez az MNB

Megosztás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megjelentetett egy online is elérhető kötetet, „Egy új kor hajnalán – pénz a XXI. században” címmel. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón az MNB több vezetője is arról értekezett, hogy miképp néz ki a felkészülés arra, hogy a papírpénzeket és érméket online pénzre cseréljük le egyszer – írja a Telex.


Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint három fő ok magyarázta a történelemben a pénzrendszer nagy változásait: ha a meglévő rendszert a gazdaság kinövi (mint a pengő-forint váltáskor), ha nagy technológiai változást látunk, illetve a geopolitikai átalakulások idején. Most a legnagyobb technológiai cégek már a saját fizetési rendszereiken dolgoznak, ezért a jegybankoknak is foglalkozni kell a témával, hogy ne hagyja le őket a világ.

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezetője arról beszélt, hogy egy digitális pénznél fontos adatvédelmi kérdések is felmerülnek, például ha a jegybank irányítja a központi rendszert, akkor ott sokkal kevesebb lehetőség volna a feketegazdaság működtetésére, cserébe viszont eltűnne az anonimitás és sokkal nagyobb lenne a központosítás is. 

Kapcsolódó cikkek