Hivatalos az egészségügyi dolgozók kötelező oltása, szeptember 1-je a határidő

Megosztás

A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele. Ezt csütörtök este a koronavirus.gov.hu közölte, nem sokkal később pedig a Magyar Közlönyben is megjelent az erről szóló kormányrendelet – írja a 444.hu.

A védőoltás felvétele minden még be nem oltott egészségügyi dolgozónak kötelező, beleértve az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat, a betegszállítókat és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat is.

Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak, például idősotthonba bejáró orvosoknak. A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig fel kell venniük az oltás első dózisát. Kivételt képeznek természetesen azok, akiknek egészségügyi okok miatt ez ellenjavallott, s orvosi igazolással ezt bizonyítani is tudja.

Az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást, és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek