Megint milliárdokat osztott szét a kormány

Megosztás

Idén 13,5 milliárd, a következő négy évben évente több mint 17 milliárd forintot kapnak a kiemelt intézmények, emellett a személyi és dologi kiadásaikra szánt keretet évi 3%-kal emelik az infláció követése érdekében – írja a HVG.hu.

A legnagyobb, évi egy milliárd fölötti összegek címzettje az elmúlt években is több egyedi kormánydöntéssel megsegített Állami Operaház, a Nemzeti, a Néprajzi és a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Levéltár, a Széchényi Könyvtár, a Hagyományok Háza. A Nemzeti Filmintézet csak idén kap egy milliárdot, a következő években kevesebbet.

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak és a Magyarságkutató Intézetnek külön kiutalás nem jut, csak az inflációkövetés miatt szerepelnek a táblázatban. A Magyar Művészeti Akadémia jövőre részesül 1,9 milliárdos juttatásban, idén és a következő években néhány százmillióról szól a határozat.

Egy külön pont szerint „a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély teljes körű felújítását és a nemzetközi színvonalú kulturális és turisztikai központ megvalósítását célzó ESZTERHÁZA Turisztikai Beruházás előkészítése érdekében” idén egy milliárd forint vissza nem térítendő költségvetési támogatást adnak az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontnak, a következő négy évben pedig évi másfél milliárdot a HAYDNEUM – Magyar Régizenei Központra.

Új helyet kapnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, amelyek most a közszolgálati média Kunigunda utcai központi székházába vannak bejelentve. A Budapest, Jókai utca 4. alatti korábbi szakszervezeti székházat kapják meg, amelyből kiköltöztetik az Operaház ott működő szervezeti egységeit. (Ez nem azonos a szintén szakszervezeti épületből átalakult korábbi MSZP-székházzal, mert az a szomszédos, Jókai utca 6. számú ház.) Ehhez másfél milliárdos támogatás is jár. „Magyar Rádió” nevű intézmény egyébként a 2010-es médiatörvény óta nem létezik, de a szimfonikus zenekar, az énekkar és a gyerekkórus megőrizte a nevet.

Kapcsolódó cikkek