Méregdrága beruházásra készül a Hell Energy

Megosztás

Kapacitásbővítő beruházásra készül a Hell Energy, tudatta a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, amit a Forbes is közölt.

A beruházást 2021 és 2023 között szeretnék végrehajtani, összesen 79,5 milliárd forint értékben.

Ebből legfeljebb 67 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében tervezett kötvénykibocsátásból fedeznék.

A Hell Energy az elsők között vett részt az NKP-ban, 2019 decemberében 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki a program keretében. A kötvényekből befolyt összeget akkor kapacitásbővítésre és a tejalapú italcsalád, a Hell Energy Coffee gyártására fordították. Az NKP keretösszege eredetileg 450 milliárd forint volt, ezt több lépcsőben 1150 milliárdra emelték, a covid miatt pedig 2021 márciusában a futamidőt is megemelték, 20-ról 30 évre.

Legutóbb akkor figyelt fel a Hell Energy tulajdonosára a világsajtó, amikor a Forbes 2019 végén kiadott milliárdoslistáját visszavonatta. Erre egy ideiglenes bírósági döntés miatt volt lehetősége, a jogi procedúra még tart, olyannyira, hogy az ideiglenes döntés azóta is hatályos. Emiatt a Forbes 2019 óta nem készítette el a Hell tulajdonosainak vagyonbecslését, abban az évben a vagyont 48,5 milliárd forintra becsülték. A Hell Energy szerepelt a Forbes legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cégek listáján is 2020 decemberében, 32,3 milliárd forintos becsült értékével a 16. helyet foglalta el.

Kapcsolódó cikkek