Kilián-Délen a parkjukat búcsúztatják a csalódott lakók

Megosztás


A meglévő szolgáltatóház mellett egy új épület felhúzásával tudja csak megoldani a Városi Önkormányzat a körzeti orvosi rendelők felújítására megnyert pályázati pénz felhasználását, ugyanis a régi épület már menthetetlennek bizonyult. A fák kivágásával kezdődnek a munkálatok július 26-án, hétfőn.

A létesítményt még az előző városvezetés kezdte el tervezni, a lakossággal azonban nem egyeztettek. Ezt utólag próbálta pótolni a jelenlegi városvezetés, azonban már késő volt, a találkozón igen paprikás volt a hangulat.

A csalódott helyiek ezt írták közleményükben:

A beruházás a városrész központi helyén legkevesebb 16 (duplája az eddig sajtóban megjelentnek), több mint harminc éves, egészséges fákból álló, összefüggő zöld lombozatú, számos madárfajnak és mókusnak életteret adó területet érint. Egyértelműen természetkárosító beavatkozásnak minősítjük a tervek megvalósítását! A lakosság aktív csoportja alternatív javaslatokat kért a zöld, nyugodt életterük, a természet megóvása érdekében, melyről évek óta elhúzódó vita folyik az ott élők és a városvezetés között.


Legutóbb 2 héttel ezelőtt csupán csak a kész tények közlésére került sor! 

“Greencity”-ként háttérbe tolva a világ tendenciáját, miszerint a zöldet védjük és gyarapítjuk, az eredeti elképzelés mentén, a fák nagyszámú kivágásával letarolja a területet és megépítteti a lapostetős, egyszintes épületet. 

A helyszínen közzé tett tervrajzokon, még a területhez szorosan kapcsolódó, szintén parkos zöld területen található játszótér teljes felületére tervezett parkolók megvalósítása is látszik, miközben ennek elvetésére már többször ígéretet tettek. Negatív kihatással lesz ez a szomszédos általános iskola, a környéken élők mindennapi életére. Kedvezőnek tűnhet, hogy a szóban elhangzottak szerint csökken a parkolóhelyek száma, de ez a gyakorlatban nehezen elképzelhető, mivel az igények a városban tapasztalható szintén negatív tendenciának köszönhetően egyre növekednek. Az irány tehát borítékolható, újabb és újabb zöld területeket ítél pusztulásra a Város.

2019-ben lakossági aláírásgyűjtés történt, mely keretében a városrészben lévő lakások 32%-át sikerült felkeresni, így 299 aláírás született.  A véleménynyílvánítók 80%-ot meghaladó arányban a régi rendelő felújítása, és ezzel a zöldterület megóvása mellé adták aláírásukat. Az itt élők túlnyomó többsége pont a zöld jellege miatt választotta lakhelyéül a városrészt.

2020-ban a frissen megválasztott városvezetés ismét szavazást indított. A kérdőív összeállításába ugyan bevonták munkacsoportunkat, azonban egyöntetű véleményünk alapján, mi elfogadhatatlannak minősítettük az abban feltett, megvezető kérdéseket. A döntéshozók egyéb szempontok figyelembe vételével fogalmaztak, majd juttatták el a lakossághoz a kérdőíveket, amikben manipulatív feltételezéseket jelenítettek meg, így a végeredmény, bár nagyon kevés szavazattal, de az új épület megvalósítása felé hajlott. 

A városvezetők is kijelentették, hogy ők sem tartják kedvezőnek a döntést, de az új épület felhúzása meg fog történni. Azzal sem kecsegtették a tájékoztatón megjelenteket, hogy az épület külső megjelenése dísze lesz majd a városnak/városrésznek. A lakótelep tervezéséért annak idején Ybl-díjjal ismerték el Heckenast Pétert. A mostani tervek nemcsak a mai építészeti trendeket nem követik, hanem Heckenast szellemiségéhez sem nőnek fel, a közterület minősége romlani fog.

Bár a város előszeretettel nevezi magát GreenCity-nek, de a megépíteni kívánt létesítmény sem zöld tetővel, sem zöld homlokzattal, sem kerékpártárolóval, sem elektromos autó töltési lehetőséggel nem kárpótol majd minket.

Amivel csitítani szeretnék a felháborodott lakosságot, az az, hogy dupla annyi fát ültetnek majd, mint amit kivágnak. Kifejlett, 15-20 m magas életerős fákat állítanak szembe a szűk listából kiválasztott, a városba jelenleg  telepíthető csenevész fákkal. Például, a maximum 3-4 m magasra növő gömbhárssal, amiből kaptunk ízelítőt az elmúlt években. Siralmas! Saját bevallásuk szerint is a telepített fák ⅓-a marad életben a telepítést követően. A városnak nincsen erőforrása a szakszerű gondozásukra. A városrész zöldfejlesztésének évtizedes elmaradása van. Ha ilyen ütemben pusztul a természeti környezet, ha ilyen ütemben törik fel a zöldterületeket épületek és parkolók számára, a városrész egy évtizeden belül elveszíti zöld jellegét, ami a város egészét, hosszú távú fejlesztési koncepcióját is érzékenyen érinti.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a civilek továbbra sem támogatják az új épület megvalósítását!

Kapcsolódó cikkek