Kásler közölte a vakcinák állami hatásvizsgálatának eredményét, de nem derült ki, hogy az egyes típusok mennyire voltak hatékonyak

Megosztás

Két hónap után először közölt adatokat Kásler Miklós arról az állami vizsgálatról, mely a Magyarországon alkalmazott koronavírus elleni vakcinák hatásosságát vizsgálta. Az epidemiológiai kutatást még február 15. és május 15. között végezték, csak most közöltek eredményeket.

Az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában ma elárulta: a kutatásban milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg. (Vagyis azt nézték, hányan kapták el a fertőzést és hányan haltak meg azok közül, akik megkapták az oltást.) Ez alapján

a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 % között van.

A mérés azért volt nagyon fontos, mert ez az első, ami tényleges gyakorlati eredményekre támaszkodik.

Kásler ugyanakkor azt nem kötötte az emberek orrára, hogy az egyes vakcinatípusok külön-külön milyen hatásosságot értek el, illetve azt sem, hogy a különböző korosztályokban milyen hatásossági eltérések voltak.

A Semmelweis Egyetem nemrég antitestvizsgálatot végzett mind az öt elérhető vakcina esetében. Ők azt mutatták ki, hogy a kínai vakcina esetében volt a legalacsonyabb az antitesttel rendelkező oltottak aránya, az ott vizsgált 881 Sinopharmmal oltott ember közül átlagosan 84 százaléknál mutatták ki az antitest jelenlétét, 60 éves kor fölött pedig ez az arány 82 százalékos volt.

A Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport ma nyilvánosságra került kutatásában csak a kínai vakcinát vizsgálta. Ők arra a következtetésre jutottak, hogy míg a Sinopharm esetében az 50 év alattiak esetében az antitestek a vizsgált személyek 90 százalékánál jelen voltak, a 60 év felettiek 25 százalékánál, a 80 év felettiek felénél egyáltalán nem indult be az antitesttermelés, 60 éves korban pedig már a vizsgált alanyok 60–75 százalékánál alacsony antitestszámot állapítottak meg.

Kásler az ellenanyagmérésekkel kapcsolatban ugyanakkor kiemelte: különböző laborokban különböző módszerekkel történnek, az eredményeket emiatt nem lehet összehasonlítani.

„Azt mondani, hogy az ellenanyag szint és a védettség azonos fogalmak, ez rendkívül súlyos kijelentés és nem igaz”

– tette hozzá.

A miniszter az ellentmondások miatt utasította a Népegészségügyi Központot, hogy dolgozza ki a laborok hitelesítésének nemzetközi módon elfogadott formáját.

Kásler a lehetséges harmadik oltásról elmondta: minden egyes vakcináció hatása minden életkorcsoportban, de elsősorban a 60 év felettiek esetében az idő múlásával gyengül. Emlékeztetni kell az immunapparátust arra, hogy a veszély fennáll.

via HVG

Kapcsolódó cikkek