Kásler: Attól függ a negyedik hullám mértéke, hogy hányan vállalják az oltást

Megosztás

Az EMMI minisztere szerint a járvány eddigi hullámainak tapasztalatait és külföldi, többek közt francia mintát vettek alapul az egészségügyi dolgozók kötelező beoltásáról szóló döntés meghozásakor. “A védőoltás kötelezővé tétele az orvosi háttérszemélyzetre is vonatkozik” – jelentette ki Kásler Miklós a Hír TV-ben.

„Aki nem kapja meg a harmadik oltást, olyan beosztást kap, ahol a betegekkel nem találkozik” – szemlézte a beszélgetést a Blikk. A miniszter azt is hozzátette, hogy nem számít arra, hogy sokan lesznek, akik a rendelet miatt elhagyják a betegellátást.

Az interjúban a negyedik hullámról is beszélt: úgy gondolja, a magyar egészségügy szerinte felkészült erre a hullámra is, „ugyanúgy, ahogy fel volt készülve az elsőre, a másodikra, a harmadikra”.

„Az, hogy a járvány milyen mértékű lesz, attól függ, hogy hányan vállalják az oltást” – mondta a miniszter.

A minisztériumi irányelvet is ismertette a harmadik oltásról: azt javasolják az orvosoknak, hogy a harmadik oltást mindenkinek más típusú vakcinából adják be, mint amit először kapott. Például két Pfizer után, amely mRNS-vakcina, vektor alapút, vagy elölt vírust tartalmazót ajánlanak, tehát Szputnyikot, AstraZenecát vagy Sinopharmot.

via ATV.hu

Kapcsolódó cikkek