Egy friss felmérés szerint a magyarok 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben

Megosztás

Az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által 2021 júniusában végzett a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérésből kiderül, hogy a válaszadók többsége, mintegy 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben – közölte a csatorna. A személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán végzett, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakosságát életkor, nem és iskolai végzettség szerint reprezentáló kutatás sokakat talán meglepő eredménnyel zárult.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyar felnőtt társadalom többsége elfogadó a melegekkel szemben. A megkérdezettek homoszexualitáshoz való viszonyában számos tényező is nagy szerepet játszik, például a válaszadók életkora, iskolai végzettsége, lakhelye, de még a neme is. Elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62 százalék), mint a férfiak (48 százalék). A kutatás eredményeit összegezve megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás.

Ami a korosztályokat illeti, a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás.

Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

A megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse (vagy legalábbis ennyinek árulták el). Túlnyomó többségük (87 százalék) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46 százalék) elfogadóak csak.

via HVG

Kapcsolódó cikkek