Borsodban is egy hadseregnyi tanárt keresnek, csak nem találnak

Megosztás

Egyre égetőbb a tanárhiány, de a kormánypárti média még mindig “nem is sejti”, miért nem megy szinte senki pedagógusnak. Segítsünk rájönni?

Van olyan megyénkbeli iskola, ahol évek óta nem találnak természettudományi szakos tanárokat.

Soha ennyi tanárt, tanítót és óvodapedagógust nem kerestek még megyénkben a nevelési-oktatási intézmények, mint az idén. A Közigállás állásportál szerint összesen 295 tanár, 121 tanító és 56 óvodapedagógus hiányzik az intézményekből a keddi adatokat figyelembe véve. Főleg a vidéki iskolák küzdenek szakemberhiánnyal. Miskolcon „mindössze” 28 tanárt, 16 tanítót és 4 óvodapedagógust keresnek az állami intézmények. A Közigállás portál ugyanis csak az állami intézmények hirdetéseit teszi közzé.

Máshová mennek

Az elmúlt években is foglalkoztunk az egyre komolyabb problémát jelentő pedagógushiánnyal. Intézményvezetőkkel beszélgetve kiderült, a várostól távol eső, kisebb településeken különösen aggasztó a helyzet. A pedagógusok nem szívesen költöznek kisebb községekbe, a napi ingázás pedig fárasztó számukra. Probléma az is, hogy a kezdő pedagógusok bére rendkívül alacsony, nettó 140-150 ezer forint, ráadásul az első éveket a pedagógusok gyakornokként töltik. Sok fiatal, amikor megkapja a diplomáját, a munkaerőpiac más területén helyezkedik el, sokkal magasabb fizetésért, mint amit az oktatási intézményben kapna. Az óvodapedagógusok előszeretettel mennek el külföldre bébiszitternek. Óriási gond az is, hogy egyre kevesebben végeznek tanárként természettudományos szakokon.

Az egyik iskolaigazgató a következőképpen nyilatkozott a Boon.hu-nak: “Össze lehetne vonni az alacsony létszámú iskolákat és osztályokat. A problémát az is fokozza, hogy a fiatalok közül kevesen szeretnének pedagógusok lenni, de ha mégis diplomát szereznek, akkor olyan kevés a kezdőbérük, hogy abból még az albérletet sem tudják kifizetni – tette hozzá az igazgató.”

Értjük, tehát a megoldás, hogy vonják össze “odafent” az alacsony létszámú iskolákat és osztályokat. Aztán nyilván a közepes létszámúakat is. A tanári pályával kapcsolatban még véletlenül sem a körülmények és a nevetség tárgyát képező fizetések jelentik a fő problémát… és ugye látjuk a folytatást is? Felkészülhet az egészségügy és a kórházak. Ahol nincs elég szakorvos, azt a szakrendelőt vagy kórházat meg kell szüntetni, összevonni egy másikkal és egyből nem lesz egészségügyi szakemberhiány. Ugye nem szeretnénk, hogy ez az elv megvalósuljon? Előbb-utóbb ebből az oktatásban és az egészségügyben is hatalmas baj lesz, igaz, már most is elég nagy a baj.

Kapcsolódó cikkek