Olyan helyen dőlt meg harmadik nap is a hőmérsékleti rekord, amire nemigen gondolnánk – közel 50 fok!

Megosztás

A közel-keleten, Afrikában, netán Indiában vagy az Egyesült Államok bizonyos részein nem lepődnénk meg egy ilyen híren, de most a jóval északabbra fekvő Kanadát sújtja akkora hőhullám, hogy harmadik napja elviselhetetlen a hőség, rengeteg a halálos áldozat.

Kanadában kedden már a harmadik egymást követő napon dőlt meg a hőmérsékleti rekord, amikor 49,6 Celsius-fokot mértek Lyttonban, Brit Kolumbiában.

Az ilyen extrém hőségek az idősek és alapbetegségekkel rendelkezők körében rendre sok áldozatot szednek, péntek óta több mint 130 hirtelen halálesethez vonult ki a vancouveri rendőrség, a magas szám minden valószínűség szerint a durva hőhullámmal áll összefüggésben, derül ki a BBC cikkéből.

Több mint 46 fok volt Kanadában vasárnap
Ez még a napokkal ezelőtti állapot, azóta csak melegedett

John Horgan, Brit Kolumbia miniszterelnöke szerint a tartományban valaha tapasztalt legmelegebb hét „katasztrofális következményekkel járt a családok és a közösségek számára”. Az Egyesült Államok északnyugati részén szintén rekordok dőltek meg a napokban, és ott is voltak halálos áldozatok. Kanadában és az Egyesült Államok nyugati részén egy Kaliforniától az Északi-sarkvidékig terjedő, statikus, magasnyomású forró levegő okozta. A tengerparti területeken már enyhült a hőmérséklet, de a szárazföld belsőbb területein egyelőre nem sok lehűlés tapasztalható.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás növeli a szélsőséges időjárási események, például hőhullámok gyakoriságát. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek