Hazánk első patkány- és egértérképe, utóbbiban Borsod igen rosszul áll

Megosztás

Az ország minden pontján észlelnek és jelentenek a lakosság számára kellemetlen rágcsálókat, most egy térképen megnézhetjük a pontosabb számadatokat is.

Nincs olyan pontja az országnak, ahol ne észlelnének patkányokat, de az egyes megyék, nagyvárosok között hatalmasak a különbségek – derült ki a most először elkészült országos patkánytérkép adataiból, amelyek az egerek előfordulását is megmutatják. Mindkét kártevőből többel találkozott az elmúlt időszakban a megkérdezettek nagyobb része.

Eddig idehaza csak a patkányok elterjedtségéről gyűjtöttek részlegesen adatokat néhány nagyobb településen, de évtizedes, részletes idősorok egyedül Budapestről állnak rendelkezésre. Magyarország most az egyik legrégebbi rágcsáló- és rovarirtószergyártó, valamint kártevőirtó cége, a Bábolna Bio most arra vállalkozott, hogy a kártevőkkel foglalkozó Sokk a rovar Facebook közösség segítségével létrehozza az országos patkánytérképet, amely az egerek előfordulását is megmutatja. A térkép alapjául szolgáló kérdőívet 4000 érdeklődő töltötte ki, így nagy adatbázis alapján mutatható be, hol mennyire elterjedtek az országban ezek a rágcsálók.

Mindenhol ott vannak

A felmérés szerint nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek, de az egyes megyék és települések között nagyon nagyok a különbségek. Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

Patkányokból a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből érkezett / Fotó: Sokk a rovar
A települések patkány észlelési toplistája / Fotó: Sokk a rovar

A patkányok és egerek előfordulása összességében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is. Míg például Borsodból jött lakosságarányosan a legtöbb egérészlelés, addig a patkányoknál a megye nincs a legfertőzöttebbek között.

Borsodból jött a legtöbb egérészlelés / Fotó: Sokk a rovar
Ami az egerek gyakoriságát illeti, Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás végzett az első három helyen / Fotó: Sokk a rovar

További részletek a Blikk.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek