Remekül jön a Fidesznek, hogy Orbánék rengeteg botrányos ügyéről eltereli a figyelmet a melegtéma, a foci és a nyár

Megosztás

Mi azért ne felejtsük el, milyen, a Fidesz-kormány számára igen kínos témák voltak napirenden alig egy hónapja, amiről tudatosan el is terelték azóta a figyelmet.

A Fidesz által melegellenessé formált pedofilellenes törvénycsomag a kormány által jól kiszámított hatását csak felerősítette a nyár és ezzel együtt a politikai uborkaszezon berobbanása, amit tovább fokoz a foci-Eb-re, majd nemsokára az olimpiára forduló figyelem, így

Orbán Viktor kormányfőnek és a Fidesznek egyelőre nem kell foglalkoznia olyan, számukra kínos és népszerűségvesztéssel fenyegető közéleti-politikai témákkal, melyek magyarázatot vagy intézkedést igényelnének.

Csak néhány ezek közül:

  • A kormányzati járványkezelés negatív egészségügyi-gazdasági hatásai.
  • Az oltottak számának stagnálása, az oltási hajlandóság megtorpanása.
  • A Fudan Egyetem tervezett budapesti kampuszát övező botrány és tiltakozás.
  • Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók tömeges távozásának lehetősége.
  • Az élelmiszerektől az építőanyagokon át mindenhol érzékelhető drágulás.
  • A járvány idején elmaradt műtétek és megnyúlt várólisták ledolgozása.
  • A Matolcsy György jegybankelnök és a kormány közti feszültséghez hasonló belső problémák.
  • A magas infláció és költségvetési hiány, valamint az újra növekvő államadósság.

Alig három hete még azt találgattuk, hogy a budapesti tüntetés és a népszavazási szándék hatására a Fudan-ügyben látszólag visszavonulót fújó kormány vajon tényleg meghátrálásra kényszerül-e. Nemrég még forró közéleti téma volt az egészségügy és az ágazat tőkehiánya, a kilátásba került reformintézkedések, a jelentősen megnyúlt műtéti várólisták, a szektort elhagyni készülő és tüntetést szervező több ezer szakdolgozó miatt.

Az oltási hajlandóság megtorpanása – az elmúlt egy hónapban csupán 400 ezerrel nőtt a beoltottak száma, ami azelőtt egy hét alatt összejött – is olyan téma volt még nem is olyan rég, hogy Orbán Viktor 3 millió potenciális fertőzöttel riogatva próbált oltásra buzdítani. Ezzel ugyan érezhetően nem aratott sikert, a teljes nyitás ígérete a következő mérföldkőnek kikiáltott 5,5 milliós átoltottságnál is legfeljebb az eddigi sikerekre erősít rá, újabb oltási lelkesedést nem fog elindítani – mindenesetre addig is lehet reménykedni abban, hogy a járvány újabb hulláma nem éri utol az országot.

Nem ez azonban az egyetlen veszélyes terep. Egy hete nem várt helyről kapott súlyos bírálatot a kormány: Matolcsy György jegybankelnök üzent hadat a kormány gazdaságpolitikájának, megugró inflációt és a pénzügyi világ Magyarország elleni támadását emlegetve – hasonló retorikát azóta nem hallottunk tőle, hogy átvette az MNB vezetését. A pénzromlás ütemének emelkedése ugyan jó ideje érezhető volt az élelmiszerektől az építőanyagokon át a legkülönfélébb termékek drágulásán keresztül, más kérdés, hogy az emberek láthatóan hozzászoktak már, ez kevéssé befolyásolhatja a választói hangulatot.

Még úgy sem, hogy – mint ahogy az elsősorban a pénzpiacon hitelességét őrizni próbáló jegybankelnök felhívta rá a figyelmet – a nemrég elfogadott 2022-es költségvetésben szentesített választás előtti osztogatás miatt továbbra is magas költségvetési hiánnyal és az ismét jelentősen meglóduló államadóssággal kell szembesülni.

Két hete még minden attól volt hangos, hogy a parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján futószalagon fogadta el a kormánypárti többség – részben a Jobbik támogatásával – az utóbbi hónapok legnagyobb közéleti és politikai vitáit kiváltó törvényeket a Fudan Egyetem előkészítéséről, a NER-elit számára is töredékáron megvásárolható vári bérlakásokról, a meddőségi program állami kontrolljáról és nem utolsó sorban a szintén tiltakozó tüntetéssel kísért homofóbtörvényről. Utóbbi azonban már a Fidesz figyelemelterelő stratégiájának részeként vet újabb és újabb, egyre nagyobb hullámokat.

További részleteket a Hvg.hu cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek