Müller Cecíliának 90 nap kell, hogy elárulja, milyen nyilvántartást vezetnek az oltottakról

Megosztás

Továbbra sem tudni semmit arról, hogyan állnak az egyes települések a koronavírus elleni vakcina beadásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – az Átlátszó által benyújtott – május eleji adatigénylés elutasítása után a járványhelyzetre hivatkozva arra is csak 90 napon belül válaszolna, hogy egyáltalán milyen formában gyűjtenek adatot az oltásokról. Mindezt annak ellenére, hogy két hete Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy véget ért a járvány harmadik hulláma. 

A tényfeltáró portál március óta próbálkozik adatot szerezni arra vonatkozóan, hogy pontosan hány oltást adtak be a fővárosi kerületekben, illetve a megyeszékhelyeken, azonban nem jártak sikerrel. Nemhogy az adatokat nem kapták meg, de arról is ellentmondó információk érkeztek, hogy egyáltalán hová lehet fordulni, ha településszintű nyilvántartáshoz szeretnénk jutni.

Majd később, május elején arról tájékoztatották az Átlátszót, hogy nem az intézmények címe szerint tartják nyilván, hová mennyi vakcinát szállítottak ki.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy településszintű nyilvántartásuk tényleg nincs arról, hogyan áll a koronavírus elleni oltások beadása.


Ebből következik az is, hogy valamilyen formában léteznie kell az adatoknak, ezért az elutasítást követően rákérdeztek, hogy pontosan milyen bontásban tárolják az oltóanyagokra vonatkozó adatokat, milyen nyilvántartás áll rendelkezésükre.

A látszólag nem túl bonyolult kérdésre, aminek megválaszolása maximum pár percet venne igénybe, csak 20 nappal később érkezett reakció, amikor is a Müller Cecília vezette NNK közölte, hogy 45 napra hosszabbítja a válaszadási határidőt. Sőt, június 21-én pedig újabb levél érkezett, ami a járványra hivatkozva ismételten 45 nap haladékot kér a válaszadásra.

A koronavírus-járvány elleni védekezésre való hivatkozás már csak azért is érdekes, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos már két hete, június 8-án kijelentette az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hogy:

„Az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon”.

Ha bővebben szeretne a témáról tájékozódni, akkor látogasson el az atlatszo.hu weboldalra!

Kapcsolódó cikkek