Szijjártó: A magyarországi teltház miatt nem kell aggódni, gyorsabban kellett volna oltani máshol is

Megosztás

A teltházas budapesti mérkőzések miatt aggódtak Európában, külügyminiszterünk azonban ismét beszólt egész Európának.

Az oltási tempóval büszkélkedik a külgazdasági és külügyminiszter, miközben a teltházas Eb-meccseket nem megkockáztató rendezők közül majdnem minddel szinte pontosan megegyezik a magyar oltottsági arány.

„Amikor teltházas stadionokat látok más európai országokban, elgondolkozom, ez-e a helyes magatartás a mostani helyzetben” – nyilatkozta néhány napja Angela Merkel, és ugyan nem említette név szerint Magyarországot, mivel sehol máshol nincs teltház az Eb-n, egyértelmű volt, hogy a célzást ide szánta. Szijjártó Péter most a Facebookon azt nem nevezte meg, hogy melyik politikusnak üzen, de azt írta:

Köszönjük szépen, értünk, vagyis az “egyes helyek”-ért nem kell aggódni. Gyorsabban kellett volna oltani és akkor máshol is lehetne ilyen hangulat.

A külgazdasági és külügyminiszter állításához azért érdemes hozzátenni: ugyan valóban gyorsabban indult be nálunk az oltási program, mint sok más helyen, mostanra annyira lelassultak a magyarországi oltások, hogy az Eb sok más rendezőjéhez képest már csak néhány százalékpont a különbség.

Az Our World In Data adatai szerint Magyarországon 55,8 százalék kapta meg legalább az első oltást a koronavírus ellen, míg a többi, teltházat nem vállaló rendező közül Nagy-Britannia 62, Olaszország 51, Dánia 51, Hollandia 50, Németország 50, Spanyolország 49 százalékon áll.

Egyértelműen jobban csak Romániánál (24 százalék), Azerbajdzsánnál (18) és Oroszországnál (13) állunk. Vagyis úgy tűnik, utóbbi három országot kivéve a legtöbbeknél nem jobb lényegesen a magyar oltottsági arány, csak a kormány jobban bízik abban, hogy nem lesz baj, ha sok, amúgy már beoltott embert egymás mellé engednek egy stadionba. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek