Vért adnak és véradásra buzdítanak miskolci zenészek – videó

Megosztás

Minden véradó jó eséllyel életmentővé is válik.

A koncertek és a buli helyett a társadalmi felelősségvállalásé lesz a főszerep pénteken a belvárosi romkocsmában. A Magyar Vöröskereszt ugyanis a Helynekemben fogadja a véradókat. A ház délben nyit, és este hatig várja azokat, akik vérüket adják, és ezzel megmentenek három életet.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete ezúttal a fiatalokat szólítja meg. Ebben miskolci zenekarok is segítenek. A Bíborszél és a Zenemi mellett a Sky Fanatic tagjai is a karjukat nyújtják pénteken. Utóbbi énekesének, Nahaj Péternek gyermekkorában volt egy életmentő szívműtétje, emiatt eddig nem adhatott vért – a mostani lesz tehát neki az első.

– Úgy gondolom, a zenészek szócsövei az embereknek, ezért igyekszünk olyan jó ügyek mellett kiállni, mint amilyen például a véradás. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha lehetőségünk van segíteni másokon, akkor ne maradjunk restek, és igenis álljunk bele az ügybe.

A veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos enyhítésével és a szolgáltatások újraindításával párhuzamosan a Magyar Vöröskereszt is folytatja a kiszállásos véradások szervezését azokra a helyszínekre, ahol erre a járvány előtt is rendszeresen lehetőség nyílt. A fiatalok megjelenésére is számítanak a következő hetekben – mindazokra, akik betöltötték 18. életévüket, hiszen a középiskolák, egyetemek és főiskolák ideiglenes bezárásával az elmúlt hónapokban ezt a korosztályt nehezebben lehetett elérni.

A nyári időszakban egyébként is mindig nagyobb szükség van a véradók segítségére, de a járványhelyzet enyhülése után ez hatványozottan igaz. A műtétek száma megszaporodik, a vérre pedig bármikor szükség lehet. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének koordinátora szerint a fiatalok lelkesek és készek segíteni, ha megszólítják őket.

– Viszonylag hosszú ideig voltak zárva az iskolák, az egyetemen sem tudtunk véradást szervezni – emlékeztetett Laták Kamilla, aki a pénteki program kapcsán rámutatott: fontos, hogy valami különlegességgel hívják a fiatalokat vért adni. – Reményeink szerint a romkocsmás véradás egy olyan program lesz, ami miatt sokan összeszedik a bátorságukat, és eljönnek. Akár azok is, akiknek a családjában egyébként nincs véradó példa.

A véradásra érkezők először egy egészségügyi szűrésen vesznek részt. Amennyiben alkalmas a szervezetük, és minden szükséges iratot magukkal vittek, akkor csaknem fél liter vért vesznek tőlük, hogy ezzel életeket mentsenek. A véradásra azok is elmehetnek, akik a napokban estek át az oltáson, és tünetmentesek.

Pénteken dél és este 6 óra között tehát a Helynekemben lesz az első olyan nagyobb rendezvény, amelyhez miskolci zenekarok is csatlakoznak. A Bíborszél, a Sky Fanatic és a Z!enemi is örömmel állt a kezdeményezés mellé – hogy miért, arról bővebben is beszélnek a Miskolc Televízió Promenád című kulturális műsorában, amit csütörtökön 18:25-től láthatnak a tévénézők. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek