Megint egy mellébeszélés – csak június 30-tól váltja ki a magyar védettségi igazolvány az uniós zöldkártyát

Megosztás

Korábban Gulyás Gergely miniszter határozottan állította, hogy június tizenötödikétől fog ez megtörténni. Mégsem történt, szinte már megszoktuk, ez is csak ígéret maradt.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 3-ai kormányinfón azt mondta, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak és alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

A Telex szerkesztőségében többen is megnézték a digitális védettségi igazolványukat, és nem szerepelnek benne ezek a frissítések.

A Miniszterelnökségtől több körben próbálták megtudni, hogy mi az oka ennek, mikorra készül el a fejlesztés, illetve mely országok fogadják el majd a digitális igazolványt, továbbra is szükség lesz-e a plasztik kártyára, de nem érkezett válasz megkeresésükre.

Az operatív törzstől is megkérdezték, hogyan áll a fejlesztés, válaszukban azt írták:

A fejlesztés elkészült. A Kormány döntése szerint a bevezetés dátuma 2021. június 30.

Annak nem találtuk nyomát, hogy a kormány kommunikálta volna a bevezetés dátumának eltolását.

Az uniós Covid-igazolvány bevezetését június 9-én szavazta meg az Európai Parlament. Az egységes uniós védettségi igazolvány nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorsteszttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek