Külföldön már sikerült nyernie egy ellenzéki összefogásnak

Megosztás

Az első adandó alkalommal megdönti az új izraeli kormányt – ígérte Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök a Knesszet ellenzéki frakcióinak ülésén. Az új miniszterelnök, Naftali Bennett viszont azt ígérte, hogy újra egyesíti a nemzetet a hosszú ideje tartó megosztottság után.

Az új kormány nemcsak külső kihívásokkal néz szembe Dahlia Scheindlin politikai elemző szerint:

Elképzelhető, hogy hat hónapnál tovább is kitartanak, de ez egy ideológiailag nagyon eltérő pártokból alakult koalíció. Úgy gondolom, hogy elkötelezettek és ezt maguk a pártok is megerősítették. Megpróbálják megmutatni, hogy stabilabb kormányzásra képesek annál, amit az elmúlt két évben láttunk. Rengeteg mechanizmust építettek be a koalíciós megállapodásba, hogy elkerüljék az azonnali összeomlást.

A helyzet ismerős a magyarok számára, hiszen nálunk is megalakult egy ellenzékből álló összefogás. Mint ahogy Izraelben, úgy Magyarországon is kulcsfontosságú az alapjaiban eltérő politikai pártok szervezett összefogása és a működésük felépítése.

Bennett kabinetje az oktatás és az egészségügy reformját, illetve a bürokrácia csökkentését jelölte meg prioritásként. Az új koalíció ugyanakkor mindössze egyetlen fős többséget tudott szerezni az izraeli parlamentben, míg az ellenzéket az az elmúlt 12 évben kormányon lévő Netanjahu vezeti, aki fogadkozik, hogy visszaszerzi posztját.

Kapcsolódó cikkek