Orbán provokációnak nevezte, de az ír nagykövetség szerint egyáltalán nem az a meccs előtti térdelés

Megosztás

Írország budapesti nagykövetsége szombaton egy üzenetet tett ki a Twitteren, amellyel arra reagáltak, hogy Magyarország és Írország keddi meccsén a közönség kifütyülte a rasszizmus elleni küzdelem jegyében letérdelő ír játékosokat – számolt be róla az Index.

“Letérdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, hanem a tisztelet és szolidaritás kifejezése azokkal szemben, akik a rasszizmus és diszkrimináció miatt szenvednek. A rasszizmusnak nincs helye a pályákon, büszkék vagyunk a játékosainkra” – írták a bejegyzésben.

A keddi meccsen letérdelő ír játékosok kifütyüléséből közéleti téma lett az utóbbi napokban. Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt erről a kormányinfón, ahol kultúraidegennek minősítette a gesztust.

A miniszterelnök akkor egyrészt azt mondta, hogy ő „a szurkolókkal ért egyet”, másrészt pedig az RTL riporterének kérdésére válaszolva provokációnak nevezte a történteket. “Nem tudjuk másképp értelmezni ezt a gesztusrendszert, mint egy érthetetlen dolognak, ami egy provokáció” – fogalmazott Orbán Viktor.

via Index.hu; Fotó: Ireland in Hungary Twitter

Kapcsolódó cikkek