Indul a nyaralási szezon – így utazhatunk turistaként a népszerű célországokba

Megosztás

Figyelem, még nincs egységes szabályozás az Unión belül sem, érdemes áttekinteni, hova hogyan utazhatunk, mi szükséges a belépéshez és az ott tartózkodáshoz. Ne feledjük, a legtöbb országban előzetes regisztrációra van szükség, a legfontosabb elérések a cikkben.

Már nyitnak az európai országok, de a vakcinaigazolvánnyal való utazás szabályai csak később lesznek egységesek. A Forbes.hu összeszedte, hogyan lehet a legnépszerűbb célországokba utazni.

Az Európai Parlament e heti döntése érelmében július 1-től az EU-ban egységes információkat tartalmazó oltási igazolvánnyal lehet majd utazni. Fontos részletszabály, hogy az csak az európai gyógyszerügynökség által elfogadott négy vakcinával (Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca, Johnson & Johnson/Janssen) lesz korlátozástól mentes az utazás.

Az oltási programok országonkénti eltérő előrehaladottsága miatt az egyes turisztikailag is népszerű célországok kiegészítő szabályokat is alkalmaznak, ezeket gyűjtöttük össze. Hangsúlyozzuk, hogy a szabályok bármikor módosulhatnak, ezért előre érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat oldalán.

Franciaország

Az országba való belépésnél nincs tesztelési vagy karanténkötelezettsége azoknak, aki az EU által elfogadott oltást már megkapták. Ettől függetlenül a határátlépésnél kérnek egy általános nyilatkozatot arról, hogy nem rendelkezik a beutazó tünetekkel, illetve nem találkozott aktív koronavírusos beteggel a megelőző két hétben. A még nem beoltott, de védett felnőttel utazó 11 éves, vagy fiatalabb gyerekeket nem tesztelik a határon.

A nem oltott, illetve nem elfogadott (kínai, orosz) oltást felvevő beutazóknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi antigén-teszttel (AG-teszttel) kell igazolni, hogy nem fertőzőek.

Olaszország

Bár a határok május óta nyitva állnak a „nem halaszthatatlan ügyben” utazók előtt is, az olasz kormány döntése értelmében június 31-ig minden beutazónak 48 óránál nem régebbi teszttel kell igazolni egészségi állapotát. Az olasz kormány egyelőre az oltás utáni védettségi igazolványokat nem veszi figyelembe – ez várhatóan az uniós szabályozással változhat július 1-től.

A teszttel nem rendelkezőkre 10 napos karantén vár beutazáskor. Fontos, hogy a beutazást megelőzően ki kell tölteni egy adatlapot.

Görögország

A védettségi, illetve oltási igazolvánnyal rendelkező magyarok tesztelési vagy karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Görögországba. A hatóságok minden Magyarországon elérhető oltást elfogadnak, de csak a második oltástól számított 14 nap után lehet belépni. Az oltással nem rendelkezőknek 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell igazolni, hogy nem fertőzöttek.

A görög hatóságok ugyanakkor szúrópróbaszerűen gyorstesztet végeztethetnek minden beutazóval. Pozitív teszt esetén a reptéren tesztelteket a görög kormány költségén karantén célra kijelölt szállóban helyeznek el, ahol negatív PCR-tesztig tartózkodnia kell az utasnak.

Az országba lépés feltétele az előzetes regisztráció, amit 24 órával az utazás előtt kell megtenni.

Spanyolország

Június 7. óta várja az oltással, illetve védettségi igazolvánnyal rendelkező turistákat Spanyolország. Az ország a négy EU által elfogadott, valamint és a WHO által elfogadott két kínai vakcinát is elfogadja, azonban az orosz Szputnyikot nem. A többi említett országhoz hasonlóan a második oltástól számított 14 napot meg kell várnia a turistának. Aki védettséget nem tud igazolni, 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel igazolhatja egészségi állapotát a belépéskor.

Regisztrációs kötelezettséget az utazás megkezdése előtt a légi vagy vízi úton érkezőknek írtak elő.

Horvátország

A magyar kormány által kötött kétoldalú megállapodás értelmében védettségi igazolvánnyal kötelezettség nélkül beléphetünk Horvátországba. Minden vakcinatípust elfogadnak, ugyanakkor a kiállított plasztikkártya mellett az oltáskor kapott papír alapú igazolást is fel kell mutatni. A második oltástól számítva 14 napnak kell eltelnie a belépéshez.

Mivel Magyarország jelenleg nem tartozik a „zöld” kategóriába a járványügyi szempontok szerint, ezért a belépéshez vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre, vagy 48 óránál nem régebbi AG-tesztre van szükség. Alternatívaként választható, hogy a belépést követően horvát tesztet kell végeztetni, annak eredményéig karanténban kell tartózkodni. Aki már átesett a fertőzésen, de igazolvánnyal nem rendelkezik, annak a korábbi fertőzést igazoló, 160 napnál nem régebbi dokumentumot kell bemutatnia, de ehhez kapcsoltan 11 napnál nem régebbi PCR-teszttel is rendelkezni kell.

Az utazást megelőzően regisztrálnia kell magát a turistáknak.

Kapcsolódó cikkek