A vírus mellett más komoly gond is van, ami miatt a magyarországi Audi és Mercedes gyár termelése is akadozik

Megosztás

Az egész világ autóiparára hatással van a globális chiphiány, ami még a szakemberek szerint legalább 1,5 évig eltart.

A világ egyik legjelentősebb elektronikai bérgyártója szerint 2022 közepén-végén szűnhet meg az alkatrészhiány, de van, aki szerint még két év múlva sem lesz jobb a helyzet.

Legalább a jövő év közepéig tart a globális chiphiány, ami miatt akadozik az autógyártást és a fogyasztási technológiai termékek szállítása is – figyelmeztet a világ egyik legjelentősebb elektronikai bérgyártója, a szingapúri székhelyű Flex. A vállalat 30 országban több mint száz üzemet működtet, a műszaki, tervezési, gyártási, elosztási, logisztikai tevékenységen át a termékek értékesítés utáni szervizeléséig mindenben benne vannak. Számos ügyfelük van a Fordtól a HP-ig. 

Ilyen erős kereslet mellett a várakozások szerint 2022 közepén-végén szűnhet meg a hiány, attól függően, milyen termékről van szó. Egyesek arra számítanak, hogy 2023-ban is hiány lesz félvezetőkből

– nyilatkozta Lynn Torrel, a Flex beszerzési és ellátásilánc-igazgatója a Financial Timesnak. A gyártók szerinte egyre-másra rontják előrejelzéseiket erre nézve. Torrel becslését a lap még az eddigi komor helyzetértékeléseknél is borúlátóbbnak nevezte.

Szinte nincs a világon olyan autóipari cég, amelynek ne okozott volna gondot, hogy világszerte fennakadások voltak a félvezetők szállításában. Idén januárban a győri Audi-gyárban is egyműszakos rendre álltak át az akadozó alkatrészellátás miatt, de állt már ugyanezért a kecskeméti Mercedes-gyár is. 

Sok vállalat keresi a módját annak, hogy biztosítsa a félvezetők folyamatos szállítását a hiány közepette is, például előrefizetés révén. A Tesla autógyártó pedig azt fontolgatja, hogy félvezetőket gyártó üzemet vásárol. Elektronikai gyártók arra figyelmeztettek már többször is, hogy a chiphiány kezd átterjedni és problémát okozni a televíziók, az okostelefonok és a háztartási gépek gyártásában. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek