Németország megszüntetné a vétót az EU külpolitikai döntéshozatalában

Megosztás

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában – jelentette ki a német külügyminiszter hétfőn Berlinben.

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, szorosabbra kell fűzni a liberális demokráciák szövetségét, és észre kell venni, amikor „mások” megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy „a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat”.

A liberális demokráciák ellenálló képességét meg kell erősíteni, és ehhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU „külpolitikai cselekvőképességét. Nem tarthatnak minket tovább túszként fogva azok, akik vétókkal bénítják meg az európai külpolitikát

– fogalmazott Maas az AFP beszámolója szerint. Szerinte akik így tesznek, Európa kohéziójával játszanak.

“Így aztán nyíltan kimondom: a vétónak mennie kell, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy minket is leszavazhatnak”

– közölte, hozzátéve: az utóbbi hónapokhoz képest „nagyobb egység” szükséges az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is. Az AFP híre szerint Maas nem említett országokat, de egyértelműen Magyarországra gondolt, amely az utóbbi időben több közös uniós nyilatkozat kiadását is megvétózta.

Kapcsolódó cikkek