Matolcsy: Az EU-nak hamarosan vége, Kína felé kell húznunk

Megosztás

Matolcsy György nyíltan kimondta, hogy mire számít az Unióval és mire Kínával kapcsolatban. Szép jövő elé nézünk.

Matolcsy György jegybankelnök időről időre megosztja gondolatait a világ alakulásáról a növekedés.hu oldalon. Nemrég azt fejtegette hosszasan, hogy a gazdaságát kizsákmányolt vendégmunkásokra építő, a saját lányát a világ elől elzáró sejk által vezetett Dubajról vehetne példát Magyarország. Most pedig a 2020-as évtized kihívásait ismertette bő 7000 karakterben. Ezt dióhéjban úgy foglalhatnánk össze, hogy

Az EU elveszti a versenyt, elgyengül és széthullik, Ázsia és Kína erősödik, energia- és pénzforradalom jön, és akkor járunk a legjobban, ha elfogadjuk az elkerülhetetlent, és beszállunk a változásba.Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban a jegybankelnök meglehetősen borúlátó. Matolcsy úgy látja, hogy kétpólusú világ alakul ki, egyik oldalon az Egyesült Államok, a másikon Kína. A kettő között se politikai, se gazdasági szempontból nincs hely egy harmadik erős szereplőnek, ez pedig idővel kikezdi ezt a közösséget. Az EU ugyan megpróbálja pénzzel kompenzálni a lemaradását és egyben tartani a tagállamok közösségét, de idővel felgyorsulhat az EU felbomlása. A globalizáció helyét ráadásul nagyobb regionális kereskedelmi integrációk veszik majd át, és bár az EU maga is ilyen, az óriás-régiók integrációja az EU térvesztéséhez vezethet.

Mindezt Matolcsy szerint az is gyorsíthatja, hogy az európai államok nagyon eladósodtak a járvány alatt, és bár az új pénzelmélet szerint nem számít, mekkora az államadósság nagysága, az infláció változása kamatemelésre kényszerítheti a jegybankokat, ezzel nagyon megnehezítve az államadósságok finanszírozását. (Itt a jegybankelnök valószínűleg a modern monetáris elméletre, vagy MMT-re gondol, amely azt mondja ki, hogy bizonyos körülmények között az olyan államok, amelyeknek saját, más valutákhoz nem kötött valutájuk van, sokkal nagyobb államadósságot halmozhatnak fel infláció nélkül, mint azt a mainstream közgazdaságtan gondolta. Ez viszont az eurózónára pont nem igazán érvényes, mert annak tagjai nem rendelkeznek saját valutával, hiszen azt feladták az euróért cserébe.)

Az EU ráadásul a nagy technológiai forradalmakban is lemaradásra van ítélve Matolcsy szerint:

  • a pénzek digitális forradalma (bármi is legyen az, ezt a jegybankelnök nem fejti ki igazán) fölöslegessé teheti az európai bankrendszert,
  • az üzleti élet digitális forradalmával csak pár európai ország (a balti államok és Skandinávia) tudott lépést tartani,
  • és bár a zöld energiában az EU élen jár, ezt az előnyét elvesztheti Kínával és az Egyesült Államokkal szemben, ha ott is beindul a zöld energiai átmenet.

De hogy lehetne ebből jól kijönni? Például részt kell venni Ázsia, azon belül Kína felemelkedésében.Ez Matolcsy szerint a 21. század legnagyobb üzleti lehetősége, amiben az egész EU-nak részt kellene vennie, bármennyire is nehéz. Emellett pedig fel kell gyorsítani a digitális átmenetet, befogadni és nem akadályozni a pénzügyi forradalmat és “követni a fenntarthatóságot az élet minden területén”. Mint az MNB elnöke írja: “A kötelező recept egyszerű. Ha egy ország valamennyi állami, üzleti és családi fejlesztésénél kötelezően belepillant a fenntarthatóság tükrébe, eleresztve a régit és megragadva az újat, akkor nyer.”

Matolcsy György záró gondolatát csak ide teszem úgy, ahogy van, mert nem tudnám igazán jól összefoglalni:

“Most a koronavírus-járvány jelezte már az évtized elején, hogy hasonló erejű átalakulás következik. Az ember-mesterséges ember, a valóság-virtuális világ vagy az új kettős világrendszer kialakulásának mélyén a 0-1 digitális kód kettőssége húzódik meg. Az új társadalom mindenben kettős lesz, ezért a maihoz képest sokrétűbb, színesebb, ellentétekre épülő, erősebb versenyt és erősebb együttműködést igénylő évtized jöhet. Ahogy a DNS kettősspirál az élet üzenete, úgy a 0-1 digitális kód az új, kevert világ üzenete. Ahogy McLuhan mondta: A médium, a folyamat, maga az üzenet.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek