Miskolc hatékonyabb lesz innentől a fűnyírásban, már láthattuk is az új gépeket

Megosztás

Ugyanannyi bér kifizetésével jelentősen nagyobb területet képes már lenyírni egy-egy munkás. Szükség volt a fejlesztésre, hogy ellensúlyozza Miskolc a kormány által elvont rengeteg forrást.

Kiliánban, a Dr. Peja Győző Emlékparkban mutatkoztak be a város új fűnyíró traktorai.

– A kaszálás csúszása miatt szeretném megkövetni a miskolciakat, egyben megköszönöm a türelmüket is – mondta Szopkó Tibor alpolgármester a gépek bemutatására szervezett sajtótájékoztatón.

– Ez a csúszás városvezetői felelősség – folytatta –, még úgy is, hogy számos nehezítő körülménnyel kellett szembenézni. A Városgazda Nonprofit Kft.-től mintegy 30 munkatárs távozott az előző hónapokban. Igyekeztünk takarékosan kezelni a forrásokat, de az időjárás sem kedvezett nekünk. A felelősséget vállaljuk. Azonban hosszú távú megoldást is kínálunk a problémára.

A nemrégiben kinevezett alpolgármester kifejtette, hogy az önkormányzatnak fontos a városüzemeltetés kérdése.
– Amikor láttuk, hogy nagy a baj, elindítottunk egy jelentős fejlesztést. Ennek kezdeti lépéseként beszereztünk két fűnyíró traktort. A következőekben pedig további gépeket fogunk vásárolni.

Szopkó Tibor elmondta, a köztisztaságért felelős vállalat nagyjából 300-500 millió forintos igényt fogalmazott meg ahhoz, hogy a jövőben takarékosabban és hatékonyabban legyenek képesek ellátni a városüzemeltetési feladatokat.

– Ezt nem tudta a vírusidőszakban teljes mértékben kigazdálkodni a város. Azonban – egy nagyságrendileg 100 millió forintos tételben – elindítottuk a fejlesztéseket. Hosszú távon az a célunk, hogy megfelelő eszköz- és gépállománnyal rendelkezzen a városgazda.

A kaszálási munkák előre meghatározott ütemtervet követve haladnak.

– Valószínűleg lesznek olyan városrészek, ahol az ott élők úgy érzik majd, rosszabb helyzetben vannak, azonban a kapacitások elosztását szakmai alapokon végezték: a közeljövőben az egész várost lekaszáljuk, semelyik környék nem marad ki.

Hatékony megoldás

– Míg egy kézi fűkaszás munkás jó esetben 2 ezer négyzetméter területet tud levágni, ezek a gépek 30-40 ezer négyzetméterrel végeznek ugyanennyi idő alatt – indokolta meg a technikai fejlesztés szükségét Kertész Béla, a Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője, aki hozzátette, így ugyanarra a kifizetett bérre jóval több elvégzett munka jut majd.

– Mivel a beszerzett gépekkel sokkal gyorsabban tudunk haladni, úgy gondolom, sikerül majd utolérni magunkat, és behozni a lemaradást a kaszálás terén.

Már lenyírták a füvet a Kiliánban, a Petneházy bérházak környékén és az Avas I-es, valamint II-es ütemében. Lassan véget ér a munka a Szentpéteri kapuban is. 

– Úgy látjuk, jövő hét elején befejezzük majd az első kört. Ez Miskolc vonatkozásában 3 millió négyzetméter fű lenyírását jelenti. Ezután a második vágás kezdődik, amivel már várhatóan gyorsabban tudunk haladni.

A lenyírt füvet elszállítják a Városgazda telephelyeire, onnan pedig a hulladéklerakókba viszik a törvényi előírás szerint. A műszaki vezető azt is elmondta, hogy a fűtraktorok működtetéséhez kezelői engedély szükséges.

– Parkgondozói tanfolyamot kell végezni a gépek irányításához. Nemrégiben tárgyaltunk erről: úgy tűnik, indul majd olyan tanfolyam, ami a dolgozóinkat alkalmassá teszi különböző gépek kezelésére – tájékoztatott Kertész Béla, aki hozzáfűzte, annyi kollégájuk már most is rendelkezik képesítéssel, hogy a tervezett fűtraktorok mindegyikének legyen irányítója. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek