Orbán: Tömeges oltás helyett jön a készenléti oltás, a fiatalokról nyár végén dönthetnek

Megosztás

Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában, amelyet a HVG.hu szemlézett. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják. Méghozzá azért – indokolt a kormányfő –, mert megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt. Szerdán például első oltást 11 585 ember, másodikat 81 942 ember kapott. Orbán szerint “2,5 millió ember nem kért vakcinát, nem regisztrált, nem akarja (…) ezért a jelenlegi, komoly erőforrásokat igénylő oltási rendszert nem észszerű fenntartani.”

A kormányfő beszélt arról is, hogy “most már vakcinabőség van: több az oltóanyag, mint ahányan jelentkeznek értük”. A teljes népesség 54 százaléka megkapta az első oltást, a másodikat pedig 38 százalék. A nyugati vakcinákból év végéig majdnem 17 millió lesz – jegyezte meg, hozzátéve: “oltásbiztonságban vagyunk, senkinek nem kell aggódnia”. Sem egy következő hullám esetén nem kell aggódni – erre a szakemberek szerint nem feltétlenül kell számítani szavai szerint –, de abban az esetben sem, ha kiderülne, hogy a második után egy harmadik oltásra is szükség van.

Orbán Viktor beszélt a 12–15 évesek oltásáról is. Erről szerinte egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell döntést hozni, nem politikai alapon. Úgy vélte, a nyár végére juthat nyugvópontra erről a szakmai vita, addig türelmet kért. Arra is emlékeztetett, hogy jelenleg a kiskorú gyermekeket a saját oltási bizonyítvány birtokában magukkal vihetik a felnőttek a különböző eseményekre.

Az utazáskönnyítésről jelenleg 11 országgal van megállapodás, de ezt a munkát Orbán Viktor szerint folytatni kell. “A nyugat-európai országok szeretnének eljutni a szabad mozgás állapotába, miközben még (oltottsági) kártyájuk sincs” – jegyezte meg. Támogatja, hogy legyen közös európai kártya, de amíg ez nem bizonyos, addig “gondoskodjunk a saját védettségünkről és saját utazási szabadságunkról nemzeti alapon, ezért van egy nemzeti kártyánk”.

Orbán ezeken kívül beszélt a pedofilokat szigorúbban büntető jogszabályokról, valamint a foci-Eb-ről is – ezek a részleteket a HVG.hu tudósításában olvashatók.

Kapcsolódó cikkek