Itt az első eset – Az AstraZeneca-vakcina által okozott vérrög miatt kap kártérítést egy ember

Megosztás

Gyaníthatóan nem az utolsó ilyen esettel találkozhattunk, hogy egy mellékhatás bizonyíthatóan okozott egészségkárosodást. Vajon mennyi olyan eset lesz a világban, ahol “nem egyértelműen bizonyítható az összefüggés”, így a kártérítés majd megúszható lesz?

Kártérítést kap egy 30 éves nő Dániában, miután igazoltnak látták, hogy az AstraZeneca oltás következtében képződtek a szervezetében vérrögök – írja a Telex a The Local dán kiadására hivatkozva. A nő még januárban kapta meg az oltást, nem sokkal később fejfájásra panaszkodott. Végül kiderült, hogy az agyában és a májában is vérrög képződött.

Ez az első alkalom, hogy a koronavírus elleni vakcina miatti mellékhatásért kártérítést ítéltek meg. Dánia volt az első ország, ahol a vérrögképződés gyanúja miatt felfüggesztették, majd április közepén teljesen leállították az AstraZenecával való oltást. A felfüggesztés mellett döntött később Svédország, Norvégia, majd részleges tiltást vezetett be több európai állam is. Magyarországon nem változtattak az oltási protokollon, továbbra is minden korosztálynak adják az AstraZeneca oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrég kiadott, egészségügyi szakembereknek szánt közleményében nem javasolta az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyag második adagjának beadását azoknak, akiknek az első adag beadását követően lecsökkent a vérlemezkeszáma, azaz akiknél fennállhat a vérrögképződés esélye. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek