“Tisztségéhez méltatlan viselkedés” miatt visszahívták a bangkoki magyar nagykövetet

Megosztás


Váratlanul nemcsak hazarendelték bangkoki állomáshelyéről Bus Szilvesztert, a Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet, hanem el is bocsátották a Külgazdasági- és Külügyminisztérium kötelékéből, méghozzá a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt – válaszolták a 168óra kérdésére. A szűkszavú válaszból egy Kaleta-ügyhöz hasonló botrányt próbálhatnak meg eltussolni.

Bus Szilveszter 2017 végén kapott nagyköveti megbízatást, előtte a külügyi tárca déli nyitásért felelős helyettes államtitkára volt, azelőtt szintén diplomáciai szolgálatot látott el: volt például nagykövet Jakartában, illetve Új-Delhiben is. Bangkoki nagykövetként legutóbb akkor került be a hírekbe, mikor tavaly novemberben koronavírus-fertőzést kapott Szijjártó Péter miniszter távol-keleti útja során.

Választ várok a külügyminisztertől, hogy miért rendelték azonnali hatállyal haza Magyarország bangkoki nagykövetét, akinek nem járt még le a terminusa. Idő előtt került hazahívásra a nagykövet, aki korábban egyébként élvezte a Fidesz teljes bizalmát, hiszen helyettes államtitkárként tevékenykedett itt, a külügyminisztériumban.

Nagy a hallgatás, de nagy a sietség is, hiszen a jövő hétre már a külügyi bizottság az új bangkoki nagykövet meghallgatását tervezi. Az elmúlt időszakban volt rá példa, hogy a külügyminisztérium agyonhallgatott egy nagyköveti hazarendelést, ez Kalenta Gábor ügye volt, talán emlékeznek rá, hogy pedofil botrányba keveredett a volt perui magyar nagykövet. Ezért nyilvánosan választ várok a külügyminisztertől arra, hogy egy ilyen, korábban fontos beosztást betöltő államtitkár a hazarendelésének, rendkívüli, azonnali hazarendelésének mi az oka. Esetleg van-e mögötte bármilyen botrány, amiről a közvéleménynek legalábbis tudnia kell?

– nyilatkozta videójában Mesterházy Attila, aki szerint ugyanez a helyzet egyszer már megtörtént (ezzel a Kaleta-ügyre utalva).

Kapcsolódó cikkek