Amerikai lap publikálta a Sinopharm dokumentációját: hatásos, de főként csak férfiakon tesztelték

Megosztás

Hosszas várakozás után végre az Amerikai Orvosi Kamara, a JAMA publikálta a Magyarországon is használt kínai Sinopharm-vakcina dokumentációját – írta a HVG.hu.

A Bloomberg Quint beszámolója szerint a vuhani koronavírus elleni védőoltás – amely a WIV04 vírustörzset tartalmazza – 72,8 százalékos, míg a pekingi – HB02 vírustörzset tartalmazó – 78,1 százalékos hatásosságú. Ez utóbbit használják Magyarországon is. Mindez azt jelenti, hogy ilyen arányban védik a beoltottakat attól, hogy a megfertőződést tünetek kísérjék.

A kutatásban 40 832 fő vett részt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában. A kutatók azt találták, hogy két héttel a második dózis beadása után a WIV04-gyel oltottak közül 26, a HB02-vel oltottak közül 21, míg a placebót kapók közül 95 főnél alakult ki tünetes fertőzés.

A lap ugyanakkor megjegyzi, az eredmény nem teljesen tükrözheti a valóságot, ugyanis:

  • a tesztben résztvevők 85 százaléka férfi volt,
  • a résztvevők kevesebb mint 2 százaléka volt 60 év feletti,
  • a legtöbben pedig egészségesek voltak.

Vagyis azt a mostani eredményből nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a nők, a valamilyen alapbetegségben szenvedők vagy a 60 évnél idősebbek esetében is ugyanilyen hatásos lenne a kínai vakcina. A tanulmány arra sem tért ki, hogy a koronavírus különböző mutációi ellen mekkora védelmet nyújthat a vakcina.

Magyarországon több százezer embert, főként időseket oltottak be a Sinopharm vakcinájával, amelynek vészhelyzeti alkalmazását ugyan engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ez azonban önmagában még nem jelentette azt, hogy elegendő bizonyíték lenne arra, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban.

További részletek a HVG.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek