Nem működött a biztonsági rendszer a lezuhant felvonó kabinjánál, ráadásul óriási szerencse, hogy nem haltak meg sokkal többen

Megosztás

Egy vészféknek aktivizálódnia kellett volna, de ez nem történt meg, pedig azzal megelőzhető lett volna a tragédia. Hatalmas szerencse viszont, hogy nem az eredetileg tervezett számú emberrel üzemelt a felvonó.

Automatikusan működnie kellett volna egy fékezőrendszernek annál a felvonókabinnál is, amelyik vasárnap lezuhant Észak-Olaszországban, és ezzel 14 ember halálát okozta.

A baleset a Lago Maggiore tónál, Stresa közelében történt. A kabin már az utolsó pilonon is túl jár, amikor az egyik drótkötél elszakadt, a kabin pedig a mélybe zuhant. A kabin a becsapódása után párszor átfordult, a közelben lévő fatörzsek állították meg. Szemtanúk beszámolója szerint a lezuhanás helye olyan volt, mintha egy bomba robbant volna, és a baleset előtt az elpattant kötél sziszegő hangját is hallották.

A Corriera della Sera szerint a mentőalakulatok a 15 utas közül öt embert a kabinban találtak meg, a többiek kirepültek, 30-40 méterre találták meg őket.

Az olasz lap azt írja, a kabin már a végállomás közelében járt, amikor a vontatókábel elszakadt, a kabin pedig visszafelé kezdett csúszni az utolsó pilon felé. Ilyen esetekben be kéne indulnia a vészféknek, amelyik képes stabilan megtartani a kabint, míg nem érkezik a mentés, de ebben az esetben ez nem történt meg.

A felvonót üzemeltető társaság azt állítja, hogy folyamatosan karbantartották a lifteket, 2016 nyarán a felvonó általános felújításon esett át, majd 2017-ben és 2020 végén is végeztek karbantartást, tavaly novemberben a drótkötélrendszer ráadásul egy műszaki ellenőrzésen is átesett.

A balesetben 14 veszítették életüket. Egy kabinban általában 40-en is utazhatnak, de a koronavírus-járvány miatt 15 főre csökkentették a kapacitásukat. Egy család arról számolt be, hogy ennek a korlátozásnak köszönhetik az életüket. Eredetileg ők is a később lezuhant kabinnal akartak menni, de már nem fértek fel.

A balesetnek egyetlen túlélője van, egy ötéves gyerek, de az ő állapota is életveszélyes, többszörös törésekkel műtötték meg a torinói kórházban. A fiú szülei és kétéves testvére, valamint a nagyszülei is a zuhanás áldozatai között vannak. A család izraeli származású volt, a 30 éves Amit Biran feleségével, Tal Peleg-Birannal és két kisfiukkal Olaszországban, Paviában élt, mert a férfi az ottani orvosi egyetemen tanult, miközben a helyi zsidó iskolában biztonsági őrként dolgozott, írta az MTI. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek