“Eleinte nem akartam elhinni, hogy megmérgeztek”

Megosztás

Beszámolt a Nemzeti Sportnak az elmúlt hetek történéseiről Péni István. A sportlövő először nyilatkozott azóta, hogy kiderült: tiltott szert találtak a dopping-ellenőrzésre leadott mintájában, a nemzetközi szövetség azonban első fokon felmentette, mert megítélése szerint szabotázs történt.

A gyanú szerint válogatottbeli csapattársa, Sidi Péter hatolt be a szobájába, ahol közel háromnegyed órán át tartózkodott.

Péni az interjúban azt mondta, hogy április 15-én értesítette arról a Nemzetközi Sportlövőszövetség, hogy a mintája pozitív lett, furoszemidet mutattak ki benne. Ez vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő készítmény, amely a versenyző elmondása szerint úgy fejti ki a hatását, hogy szapora szívverést okoz, ami a sportágban kifejezetten hátrányos. Elmondása szerint végiggondolta, hogyan kerülhetett a szervezetébe a tiltott anyag, és arra jutott, hogy esetleg azzal a D-vitamin-kapszulával, amelyet húsz nappal a verseny előtt kezdett szedni.

„Elvittük bevizsgáltatni, végül ebben mutatták ki – hozzávetőleg negyven kapszula volt a dobozban, és minden egyes darabjában megfigyelhető az az anyag, ami furoszemidet biztosan tartalmaz, és ami a kapszulák manipulációja útján került bele.”

– mondta.

„Úgy nyertem három ezüstérmet és lőttem egy világcsúcsot, hogy a szívritmusom eltért a megszokottól, üres volt a gyomrom, és folyton a WC-re rohangáltam. Szerencse, hogy miután nem tudtam enni, a vitaminok szedésével is leálltam, mert attól féltem, kikezdi a gyomromat. Itthon, március 29-én fogyasztottam újra a vitaminból, és ekkor már feltűnt, hogy olajosabb és opálosabb lett a kapszula, de azt hittem, megromlott, mert a szállodában erős napfényben, a panorámaablak mellett volt a táskám, amelyben tartottam. Akkor kezdtem gyanakodni, amikor itthon is négy nap rosszullét következett utána.”

Az élsportoló eleinte nem akarta elhinni, hogy megmérgezték, mert nemigen adott lehetőséget ilyesmire, mindig odafigyel a holmijára, arra, hogy mit fogyaszt el.

„Több irányba kezdünk nyomozni, de biztos voltam benne, hogy csak a szállodában volt lehetőség az idegenkezűségre, mégpedig akkor, amikor nem tartózkodtam ott. Miután rögtön a verseny elején, a március 19-én adott mintám lett pozitív, néhány napnyi felvételt kellett csak átnézni. Még a versenyeken is naplót vezetek, ennek köszönhetően percre pontosan tudtam, mikor hol voltam; fél óra alatt kiderült, hol a baki.”

Kapcsolódó cikkek