Kóbor kutyák rongáltak meg parkoló autókat Miskolcon, nem az első eset

Megosztás

Némelyik gépjárműben több százezer forintos kár keletkezett.

Tavaly már olvashattunk arról, hogy kutyák rongáltak meg autókat, akkor a probléma elsősorban a diósgyőri városrészre tevődött. A kóbor ebek feltehetően macska vagy valamilyen rágcsáló (patkány, menyét, nyest, nyuszt) után szaladtak – melyek a parkoló járművek alá, illetve a motortérbe bújtak el. Hozzájuk próbáltak férni, és ez alatt a járművekben tetemes károkat okoztak.

Akkor az önkormányzat megbízásából élvefogó csapdákkal próbálták befogni az ebeket, a rendőrség pedig arról tájékoztatta portálunkat, hogyha nem sikerül a kárt okozó konkrét ebet befogni, és abban transzpondert találni – ami alapján a kutya tulajdonosa beazonosítható –, akkor a kár behajtása gyakorlatilag lehetetlen.

Az elmúlt hetekben a probléma újra visszatért Miskolcon, és nem csak a korábban érintett városrészben. Gazda-Doszpoly Zoltánék autóját a Szentpéteri kapuban, a Gyóni Géza utcában rongálták meg.

– Vasárnap reggel mentem le az autóhoz, és szerettem volna boltba menni, de ekkor vettem észre, hogy meg van rongálva az eleje. Először arra gondoltam, hogy valaki nekiment, és hívtam a rendőrséget. Mire kiértek már nekem is gyanús lett, és ők is mondták a nyomok alapján, hogy ez bizony kutyák által okozott rongálás. Később aztán a szomszédunk is jelentkezett, hogy felébredt éjjel a nagy ugatásra, és még éppen látta az esetet. Sajnos a rendőrség arról tájékoztatott, hogy mivel állati rongálásról van szó nem tudnak mit tenni az ügyben, így kénytelen voltam saját zsebből megjavítani az autót, ami majdnem kétszázezer forintunkba került – meséli Zoltán.

Cserélni kellett ugyanis az első lökhárítót, két dobbetétet, rengeteg vezetéket, javítani a jobb első sárvédőt és aztán festeni, fényezni. Az elrágott, tépett vezetékek miatt az autó beindításakor hét hibakódot jelzett ki, így elsőre azt hitték, még ennél is nagyobb a baj. Nagyjából hasonló károkat szenvedett el Letső László autója is, ő látta is a rongálást okozó ebeket.

Macska miatt

– Éjjel arra ébredtünk a feleségemmel, hogy nagy kutyaugatást hallani kintről, és a mi kutyánk is nagyon csaholt. Amikor kinéztem azt láttam, hogy a diósgyőri polgárőrök éppen elzavarják a kutyákat, azt mondták egy macska menekült be az autó alá, ez okozta a gondot. Háromfelé tört az első lökhárító, de sérült az első és hátsó sárvédő is, festeni, fényezni is szükséges az autót – meséli az esetről. László az önkormányzathoz fordult, ahol némi levelezés után a napokban pozitív reagálást kapott a kár kapcsán. A Miskolci Városgazda Kft.-hez irányították, mivel hozzájuk tartoznak a kóbor ebek azzal, hogy nyitottak a kár rendezésére.

Természetesen érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál is afelől, hogy hány esetről tudnak, hogyan tudnak segíteni a károsultaknak, mit tudnak tenni a kóbor kutyák ellen, van-e mód az esetek megelőzésére, illetve a probléma megoldására? Választ, reagálást azonban nem kaptunk. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek