A lakástörvény módosításának visszavonását kéri a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Megosztás


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) arra kéri az országgyűlési képviselőket, ne vegyék tárgysorozatba a magyarországi önkormányzati bérlakásállomány felszámolására irányuló önálló képviselői indítványt, míg Böröcz Lászlót, a törvényjavaslat előterjesztőjét, kezdeményezése visszavonására szólítja fel. A szövetség kezdeményezi azt is, hogy az elmélyülő hazai lakhatási válság felszámolása érdekében, a kormány mielőbb indítson be egy nemzeti bérlakásépítési programot az önkormányzatok bevonásával.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége álláspontja szerint – a problémák enyhítéséért a kormány és az önkormányzatok közös cselekvéssel már rövid távon sokat tehetnének.

A megfelelő körültekintés, előkészítés, egyeztetés nélkül most benyújtott törvényjavaslat azonban nemhogy nem segíti a lakhatási válság felszámolását, hanem ellenkezőleg, elmélyíti azt, sőt újabb problémákat állít elő

– írták a HVG-nek eljuttatott közleményben.

A még önkormányzati tulajdonban lévő százezres önkormányzati lakásállomány kényszer privatizációját értéken alul írja elő a törvényjavaslat, miközben az előterjesztője egy szót sem ejt arról, hogy milyen társadalmi-gazdasági következményekkel számolt. A szövetség szerint alapvető alkotmányossági kérdéseket vet fel vagyonállományuk kiárusítására kötelezni az önkormányzatokat. A lakáspiaci viszonyokba történő durva beavatkozás, mely nem veszi számba a társadalmi, szociális és gazdasági következményeket, az nem egyszerűen „marhaság” – ahogy egy kormánypárti polgármester fogalmazott – hanem felelőtlen és bűnös lépés.

Kapcsolódó cikkek