Közösségi légszennyezésmérésre buzdít a Levegő Munkacsoport

Megosztás

Mérj velünk! címmel kampányt indít a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. A kampány célja egyébként az, hogy legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet – jelentették be a pénteki sajtótájékoztatón.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport azzal, hogy a MetNet meteorológiai szervezettel együtt levegőminőség-mérő készülékek kihelyezésére buzdítja a lakosságot. Olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak (jelenleg 24 ezer forintért hozzá lehet jutni magyarországi gyártótól), amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

A Mérj velünk kampány célja, hogy a lakosság − a saját mérők kihelyezésével − magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait és hogy a legrészletesebb légszennyezettségi térképet hozzák létre.

A Levegő Munkacsoport várja olyan támogatók jelentkezését is, akik szívesen részt vennének mérőműszerek kihelyezésének finanszírozásában közösségi céllal, például olyan településeken, ahol saját erőből nem sikerül a mérőknek elterjednie sem a lakosság, sem az önkormányzat hozzájárulásával.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek