Annyi szennyvíztelep van a világon, hogy már az is üzlet, ha szennyvízteleptervező-szoftvert készít valaki

Megosztás

fotó: magyarepitok.hu

A Transcend egy mérnöki tervezést automatizáló startup, ami az egyik első magyar startup sikersztori, az Organica Water spinoffjaként indult. Az alapítók, vezetők és a befektetők között is van magyar, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap a magvető kör óta a startuppal tart és segített nekik elmenetelni egy tízmillió dolláros nemzetközi befektetési körig, amit a napokban zártak – írja a Forbes.

A magyar startupok egyik legkorábbi sikersztorija az Organica Water, amit még a 90-es években alapított egy magyar mérnökcsapat Körte-Organicaként, tíz év alatt pedig Series D tőkebevonásig, azaz több mint 50 millió dolláros befektetésig jutottak. A Transcend ennek a spinoffjaként indult, majd 2020-ban teljesen függetlenedett a cégtől. Az ötlet onnan ered, hogy az innovatív szennyvíztisztítással és -újrahasznosítással foglalkozó Organica felismerte, hogy pusztán saját mérnökeire hagyatkozva, a munka mennyisége miatt nem lesz képes a globális piacon felvenni a kesztyűt a sokkal nagyobb versenytársakkal, amelyek hagyományos, könnyen méretezhető telepeket terveznek.

Ahhoz, hogy saját, munkaigényesebb tervei versenyképesek legyenek, további innovációra volt szükség: elkezdtek dolgozni egy olyan szotfveren, ami automatizálja a mérnöki munka ezen részét, és lerövidíti hat-nyolc órára.

A Transcend szoftvere ennyi idő alatt elkészít öt különböző előzetes ajánlati tervet és kapcsolódó árajánlatot egy tizenöt perces adatbevitel után.

A szoftver elsőként szennyvíztelepek kivitelezéséhez készült, de folyamatosan új típusokkal bővül a rendszer, elsőként ivóvíztelepekkel, későbbiekben más komplex ipari létesítményekkel és épületekkel.

Kapcsolódó cikkek