Egymillió rákos megbetegedést diagnosztizálhattak késve a pandémia miatt

Megosztás

Hatalmas hullámot okozott a kontinensen a koronavírusjárvány a rákos megbetegedés késői felderítésében – írja a hu.euronews.com. A szakértők szerint ez tízezreknél jelentősen ronthatja a gyógykezelés és a túlélés esélyeit – állítja az Európai Rákbetegek Szervezete (European Cancer Organisation) egy friss kutatásban.

“Sajnos az adataink azt mutatják, hogy egymillió rákos megbetegedés diagnózisa maradt el Európában. Nagy mennyiségben maradtak el rákszűrések, Emiatt pedig más stádiumban derül ki a betegség, emiatt pedig jóval nehezebb a kezelés és nagyobb a halálozás esélye. Az is kiderült, hogy ötből egy európai beteg nem kapja meg a szükséges műtéti, vagy kemoterápiás kezelést” – mondta a Belfasti Queen’s Egyetem rákkutatója, Professor Mark Lawlor.

“A járvány miatt lelassult a rákkutatás is. Szakértők szerint akár másfél év eredménye veszhet el így. Ezért az Európai Parlament illetékesei azt kérik, az ügy kerüljön vissza a figyelem középpontjába.”

“A rákbetegek duplán szenvedtek a járvány alatt. Szenvedtek a betegségük és a kezelésük miatt és a lezárások alatt nem tudtak kórházba menni, így gyakran elmaradt a diagnózis, vagy a kezelés” – mondta egy francia EP-képviselő, Véronique Trillet-Lenoir.

Forrás: hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek