Futni hagyják Mészáros Lőrincet?!

Megosztás

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a 2019 őszén súlyos környezetkárosítást okozó, Mészáros Lőrinc-féle Viresol keményítőgyár ügyében. A Párbeszéd panasszal él a nyomozást megszüntető határozat ellen: mivel a környezetkárosítás letagadhatatlan, sőt arról hatósági okirat is született, az oligarchát védeni próbáló rendőrség sem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna.

Mészáros keményítőgyárát 2019 februárjában Orbán Viktor avatta fel; a beruházáshoz az állam 6,2 milliárd forint közpénzt adott. Az üzem 2019 őszén súlyos környezetkárosítást okozott: a légszennyezés miatt dolgozók kerültek kórházba, a közeli patakban halpusztulás történt, és talajszennyezést is megállapított a katasztrófavédelem.

A vállalat eleinte tagadta, hogy köze lenne a szennyezéshez, és perrel fenyegette az esetről beszámoló médiumokat, utóbb azonban bebizonyosodott, hogy a gyár ipari mennyiségű szerves anyagot engedett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol az tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott.

A megyei katasztrófavédelem arra kötelezte a céget: „az elérhető legjobb technikát tartalmazó műszaki átalakítással” akadályozza meg, hogy a telephelyéről elvezetett vizek a Mátrai Erőmű Zrt. Őzse-völgyi víztározójába juthassanak.

„A műszaki átalakítással biztosítani kell azt is, hogy üzemszerűen megvalósuljon a Telephelyén keletkező szennyezettnek minősülő csapadékvizek – a Telephelyén üzemelő szennyvíztisztító telepén történő – szükséges mértékű tisztítása. A műszaki átalakítást követően a tiszta, valamint a szükség szerint tisztított csapadékvizeket, illetve a tisztított szennyvizeket az Őzse-völgyi tározó elkerülésével, közvetlenül kell – a hatályos egységes környezethasználati engedélyben megállapított kibocsátási határértékek betartásával – a befogadóba vezetni”

– áll a katasztrófavédelmi hatóság határozatában.

Az ügy miatt a Párbeszéd feljelentést tett, a rendőrség azonban most megszüntette a nyomozást, mondván: minden szabályszerűen történt, nincs felelőse az esetnek.

Ennek azonban nemcsak a már említett hatósági határozat mond ellent, hanem a tények sokasága is. A hatályos Btk. szerint a környezetkárosítás már a környezet állapotát veszélyeztető szennyezéssel is megvalósul, itt pedig sokkal több történt puszta veszélyeztetésnél, hiszen konkrét egészségkárosodásra, illetve halpusztulásra is sor került. Továbbá hibás volt a Viresol által használt technológia is – ezért írta elő a katasztrófavédelem a megváltoztatását.

A területen nem volt monitoringrendszer kiépítve az iszap vizsgálatára, miközben a légszennyezést okozó kénhidrogén forrása a tározó iszapjában évek alatt felhalmozódó szulfátok nagy mennyisége és a szerves anyag beengedése miatt kialakult oxigénhiányos állapot volt. Vagyis az engedélyező hatóságnak számolnia kellett volna ezzel a kockázattal, ami a hatóság mulasztásának lehetőségét is felveti. Ráadásul az eset kapcsán a gyár területén egy szintén súlyos, és máig következmények nélkül maradt pakuraszennyezésre is fény derült, amelynek következményeit csak részleges talajcserével lehetett elhárítani.
Mindezek miatt a Párbeszéd panasszal él a nyomozást megszüntető határozat ellen, bízva benne, hogy az ügyészség a jog oldalára áll a kormánypárti oligarchával szemben, és nem hagyja büntetlenül a bizonyítottan megvalósult – a Btk. szerint hivatalból üldözendő – környezetkárosítást.

via JövőTV

Kapcsolódó cikkek