Medve járhat a Börzsönyben, legyünk óvatosak

Megosztás

Nem is olyan régen Miskolcon és környékén kóborolt (legalább) egy medve, most a diósjenői önkormányzat tette közzé a fényképet, amin egy igen nagy medve friss lábnyoma látható.

Medve járhat a Börzsönyben, erről tanúskodik a Diósjenő közösségi oldalán megjelent bejegyzés. Mint írják,

nagy valószínűséggel medvelábnyomot fényképeztek a Mázsaháznál. A nemzeti park munkatársai még megerősítik a hírt, addig is az arra futóktól, túrázóktól óvatosságot kérünk. Elképzelhető, hogy a mackó már odébb állt, de nem árt a körültekintő erdőjárás.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A farkasok már visszatelepültek hazánkba, a medveészlelések száma pedig évről évre emelkedik. Különösen az Észak-magyarországi régióra jellemző a csúcsragadozók jelenléte. A védett, ritka, de annál veszélyesebb állatokkal való találkozás veszélyt jelenthet a túrázók számára, de a ragadozók előfordulása az erdőgazdaságok működését is befolyásolhatja.

A ragadozók hazai jelenléte miatt felmerül a kérdés, hogy mennyire veszélyeztetik a vadak a túrázókat. A BNPI szerint a farkasok aktivitásának fő időszaka naplementétől hajnalig tart, így a közvetlen találkozások az emberekkel ritkák. Azonban a turisták gyakran letérnek a jelzett túraútvonalakról, ami zavarhatja a természetes és természetközeli élőhelyek élővilágát, és veszélyes helyzeteket eredményezhet az emberek és az állatok között. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek