Új korosztály célkeresztben – a 12 és 15 közötti gyermekekre is engedélyezteti vakcináját a Pfizer

Megosztás

Egyre közelebb állunk ahhoz, hogy az általános iskolásokat is beolthassák koronavírus elleni vakcinával.

Engedélyeztetési kérvényt nyújtott be a Pfizer és a BioNTech az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), hogy a közösen gyártott vakcinájukkal a 12 és 15 év közötti korosztályt is olthassák – közölték a vállalatok.

A közleményben azt írják, hogy amennyiben az EMA jóváhagyja a kérelmet, a döntés mind a 27 uniós tagállamra érvényes lesz.

A Pfizer és a BioNTech egyébként már korábban benyújtotta hasonló tárgyú, sürgősségi felhasználásra vonatkozó kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA).

A Pfizer már tesztelte az oltóanyagot a korosztályon Amerikában, az eredmények pedig 100 százalékos hatékonyságot mutattak.

Orbán Viktor már múlt pénteken jelentette be, hogy indul a 16–18 évesek oltása is a koronavírus ellen, de csak a Pfizer vakcináját lehet beadni ennek a korosztálynak. A hvg.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont elárulta, a cisztás fibrózisban szenvedő fiatalokat már korábban elkezdték oltani.

Pénteken kora reggeltől lehetett időpontot foglalni a Pfizerrel való oltásra is, de az EESZT oldala hamar lehalt, az operatív törzs szerint terheléses támadás miatt. Erről részletesebben itt írtunk. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek